Од средњошколског центра ка Засаду, са лијеве стране, у приземљу Ајат зграде, налази се истоимени салон у ком ће вас дочекати ведра и насмијана Рада Бјелица, масерка са 20 година искуства, и рукама које имају моћ да одагнају сваки немир и неспокој који је у човјеку. Рада, али и сам амбијент уз лагано освјетљење и тиху музику, доприносе томе да се макар на пола сата потпуно опустите и одлутате од убрзаног темпа који намеће савремени стил живота.

Радине руке чине чуда Фото Љубо Д. Фотограф.jpg (220 KB)

Радине руке чине чуда (Фото: Љубо Д. Фотограф)

Иако се у нашој култури масажа ријетко примјењује у лијечењу, њене благодети су веће него што се мисли. Веома је слична кретању, а када смо у покрету и наш организам и енергија се крећу и нормално обављају своје функције. Тако, масажа покреће лимфни, циркуларни и кардиоваскуларни систем, дјелује опуштајуће на нервни систем, отклања стрес из мишића, помаже у неутралисању главобоље, несанице или напетости...

Премда је по струци економски техничар, стицајем околности почиње свој живот у Чачку, а услијед недостатка посла и тешког времена одлучује да се преквалификује и добије сертификат масера терапеута. Тако Рада од 2005. године ради као масер, а свака година проведена у овом послу донијела јој је све већу љубав према њему, али и жељу и мотивацију да се усавршава и својим клијентима пружи само најбоље.

„Још као дијете сам масирала своју мајку која је то обожавала и увијек ми је говорила како успијем да јој отклоним сву напетост из рамена. Уживала сам у тим тренуцима тако да, рекла бих, мајка ми је била први клијент. Захваљујући њој сам схватила колико ми је драго кад некоме помогнем и да је масажа оно што волим да радим и у чему истински уживам. Најљепши осјећај је кад вам неко каже да сте му помогли и отклонили неки бол или нелагоду. Иако сам економски техничар по струци, нисам никада радила тај посао. Кад је почео рат, из родне Билеће сам отишла у Подгорицу гдје упознајем супруга са којим одлазим у Чачак и тамо започињем свој живот. У једном тренутку сам, у Чачку, угледала установу за преквалификацију Коста Новаковић и одлучила да упишем школу за масера терапеута. Годину дана сам се обучавала и свом позиву сам приступила веома одговорно, дисциплиновано и спремно да дам свој максимум. Тамо смо учили анатомију човјека, а уједно смо имали практичан курс три пута седмично. Морали смо да познајемо сваки дио тијела, ко сме бити измасиран, кожу. Масажа је благодатна за наше тијело, опушта наш ум, али уједно њоме можемо отклонити односно спријечити болести типа главобоље, укочености и нефлексибилности. Међутим, не смије свако бити измасиран и масер то мора да зна“.

Рада се присјећа својих почетака и времена када је постојала само ручна масажа приликом које су се практиковали покрети руку научени у школи. Ипак, изричита је, није довољно да масер има одређено знање и вјештине, добар масер прије свега мора да зрачи позитивном енергијом коју ће преко масаже пренијети својим клијентима.

Рада Бјелица.jpg (264 KB)

„Неко ко је негативан, фрустриран, љут и незадовољан не може да се бави овим послом јер је масажа заправо преношење енергије. Сам додир је благодатан, али ако је масер у миру и балансу и носи позитивну енергију он може да је пренесе клијенту и само тада је масажа потпуно учинковита. Искрено, захваљујући томе што радим на себи у духовном смислу успијевам да зрачим позитивном енергијом“, каже Рада.

Рада истиче важност сваког клијента као појединца који, иако саздани од истог броја костију и мишића, различити су и сам приступ сваком од њих је другачији. Ипак, управо је различитост изазов ком Рада успјешно одговара својом приступачношћу, елоквенцијом и жељом да у сваком прво види човјека са неким проблемима које треба макар дјелимично уклонити са његових плећа. Тако не чуди чињеница да је себе пронашла у овом послу за који истиче да је њена велика љубав.

ЖЕЛУДАЦ КАО ДРУГО СРЦЕ
„Физичко намјештање желуца су некада само баке радиле, а љекари данас томе не придају пуно значаја. Ипак, желудац је орган који се помјера и лијекови слабо могу помоћи када дође до тога. Најчешћи узрочници помјерања желуца су велики стресови, подизање терета, гладовање... Но стрес је главни окидач јер су меридијани мозга и желуца повезани па желудац одреагује на негативности које допиру до мозга. Желудац се намјешта кружним покретима по стомаку и тако се лагано помјера до његовог лежишта“, прича нам Рада своју методу намјештања рукама.

Ипак, према њеним ријечима, Требињци још увијек не препознају благодати масаже, а често се јавља и осјећај срама на помисао да одлазе на њу. Премда се свијест људи о бенефитима масаже поправља и даље је честа појава да наши суграђани оду на масажу када имају неки проблем.

„Моја препорука је увијек терапеутска масажа јер њоме можемо доћи до сазнања да ли у мишићима и тијелу постоји неки проблем типа млијечне киселине, грча мишића, спондилозе врата и других деформитета који се могу наћи на нашем кичменом стубу. Терапеутска масажа вас продрма, даје вам енергију, крв вам проциркулише и осјећате се полетно, док релакс масажа, коју клијенти често траже, зна да исфрустрира услијед благих покрета који вас успављују“, прича нам ова вјешта масерка свјесна да квалитет њених услуга најбоље препознају „наши људи“ који живе у иностранству гдје је масажа углавном базирана на апаратима. 

ИСТОРИЈА МАСАЖЕ
Коријени масаже потичу од источно-кинеске културе која је прије 4.700 година користила масажу за ублажавање бола насталог од тешког физичког посла. Постоје докази из Египта гдје је, на зидним сликама у гробу једног љекара, приказана масажа стопала и шака и датира око 2.300 година прије нове ере. У старој Грчкој и Риму масажа је била један од главних начина лијечења и отклањања бола, а сам Јулије Цезар ју је користио за ублажавање нервне напетости. Први писани документи у Европи датирају са почетка 19. вијека.
Бенефите масаже су величали и Сократ, Херодот и Платон. Анатомију и физиологију људског тијела су познавали Грци и Римљани што знамо по томе што је већина термина који се данас користе заправо грчког и латинског поријекла. 

Данас су, ипак, људи просвјећенији што се тиче масаже и бенефита које она има на људско тијело. Рада истиче колико је битно попричати са неким ко први пут долази на масажу како би могла да осјети шта их мучи док покретима својих руку лагано налази проблеме који постоје на тијелу сваког појединца. Уз масажу, Рада пружи и савјете о вјежбању и исхрани и тако заокружује један дио бриге о тијелу и здрављу.

„За масажу је битан амбијент, али је пресудна добра енергија масера. Уједно је важно да простор буде чист и лијепо уређен, да одише позитивном енергијом, док освјетљење треба да буде лагано, уз тиху опуштајућу музику и угодну температуру просторије. Такође, неопходно је одабрати добра уља за масажу па користим искључиво наша домаћа уља“.

Рада посебно истиче бенефите које трудница може да има од масаже. Ипак, труднице не смеју да се масирају на почетку трудноће него од петог мјесеца када се масажа започиње благим покретима руку док она лежи на једном па на другом боку. Масирају се, каже Рада, стопала, ноге, стомак и беба, врат, рамена, листови... Кад прође одређени временски период након порођаја и тијело се опорави, наводи, свака породиља би требало да дође на масажу првенствено због свог тијела, али и због опуштања и отклањања стреса који се накупио у том периоду.