ТРЕБИЊЕ │ Двадесет седми "Мајски пулмолошки дани 2019" почели су данас у Граду сунца, а према ријечима учесника, ово је најзначајнији скуп пулмолога у региону.

Овај традиционални научни скуп у наредна три дана окупиће око 200 еминентних стручњака из Републике Српске, као и земаља у окружењу, а организатори су Удружење пулмолога, те Kлиника за плућне болести Универзитетског клиничког центра Бањалука.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић отварајући скуп пулмолога истакао је да му је веома драго што је Удружење пулмолога Републике Српске одлучило да традиционални скуп организује у Требињу, истичући да се нада да ће се гости осјећати лијепо, да ће проистећи нови научни радови и да ће поново доћи у наш град.

Он је рекао да је увјерен да Требиње може да понуди најбоље услове за рад учесницима оваквим и сличних конгреса, чиме се још једном наш град истиче као мјесто које постаје све препознатљивије у области конгресног туризма.

"Свједоци смо тенденције пораста обољелих од плућних болести и зато постоји изричита потреба за окупљањима овог типа, на којима се могу чути нова научна сазнања и размијенити стручна мишљења", навео је Ћурић.

Према његовим ријечима, вјерује да ће ови дани допринијети побољшању превенције и лијечења плућних болести, те да ће дати значајне научне резултате на добробит како пацијената из Републике Српске, тако и региона.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Српске Љиљана Иванчић истакла је да без сталне едукације љекара не би било ни сврхе улагати у изградњу нових болница и реконструкцију постојећих.

"На овоме конгресу стручњаци из пулмологије усавршавају своје знање и размјењују позитивна искуства, с циљем да се унаприједи здравље пацијената у Републици Српској", навела је Иванковићева.

Иванчићева је истакла да су пацијентима у Српској доступни ништа мање квалитетни модели лијечења из ове области него што у региону.

Предсједник удружења пулмолога Републике Српске и редовни професор Универзитета у Бањалуци проф. др Мирко Станетић рекао је да су међу јединим удружењима у Српској које континуирано организује стручне скупове и има међународно признате публикације.

"Kроз овај конгрес најављујемо новине у лијечењу хроничне опструктивне болести плућа гдје ћемо презентовати смјернице које су из априла 2019. године, те новине из области лијечења карцинома и интензивне медицине из пулмологије", навео је Станетић.

Поред пулмолога из Републике Српске, учествују и љекари из Института за плућне болести из Сремске Kаменице, Kлиничког центра Србије, те гости и предавачи из Словеније, Хрватске и Македоније.

М.И.