За посљедње четири године Влада Републике српске је у системе за наводњавање уложила више него за претходних 25 година.

Тренутно се широм Српске граде системи за наводњавање укупне вриједности око 40 милиона марака. Три велика система граде се на подручју Требиња, захваљујући чему ће бити омогућено наводњавање неколико хиљада хектара земљишта.

Требињско, љубомирско и зубачко поље испресјецани су каналима и цијевима. Граде се резервоари, главни и споредни водови. Зубачки плато добиће воду , иако је ријеч о великом подухвату гдје се пумпама савладава око 500 метара висинске разлике.

- Овим ће се створити услови да људи могу наводњавати своје парцеле, за санитарне и друге потребе, за укупну ревитализацију села. рекао је Душан Риђешић, предсједник УО Удружења корисника вода "Зупци".

Требињско поље такође је велико градилиште, а вриједност будућег система је око 5,5 милиона марака.

- Пројекат за Требињско поље и Зупце су заиста капитални јер ће воду добити око 860 хектара површине, истакао је Марко Рикало, начелник Одјељења за урбанизам и стамбено комуналне послове.

http://arh3.rtrs.tv/arhiva/2018/08/17/tvclip030012.mp4

Ове пројекте Министарство пољопривреде и Влада финасирају са 40 до 60 одсто, дио средстава обезбјећен је путем свјетске банке, а Град Требиње улаже 15 одсто.

У љубомирским селима Подвори и Врпоље радови су у завршној фази. Иако вијековима леже на великим подземним резервама воде, ова подручја нису имала водоводе ни у вријеме већих и моћнијих држава.

Стотинима година ова домаћинства зависе од воде из чатрња, а и сваки озбиљнији покушај бављења пољопривредом носио је ризик.

Спремни су пројекти и за водоснабдјевање села Моско и Мркоњићи. Тако ће не само пољопривреда, него и туризам у околини Требиња добити нови подстрек.

РТРС