Народна скупштина Републике Српске размотрила је приједлоге одлуке о изради зонинг плана подручја посебне намјене и закона о посебном поступку експропријације - ради изградње аеродрома у Требињу.

narodna-skupstina-rs-1.jpg (129 KB)

Ови документи уврштени су у дневни ред данашњег засједања парламента на приједлог Владе Српске и за разматрање по хитном поступку, да би на вријеме били створени предуслови за благовремену реализацију сложеног пројекта.

Одлука о изради зонинг плана по хитном поступку важна је како би се што прије израдио и усвојио плански документ, те тиме спријечило помјерање постављених рокова за реализацију пројекта аеродрома.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић је у завршној ријечи о приједлогу ове одлуке рекла да је инвеститор у требињски аеродром Србија, која ће бити 100 одсто власник.

Зонинг план обухвата подручје града Требиња површине око 1.234 хектара, које захвата шире подручје насеља Хум, Талежа и Церовац.

"Овај аеродром, на коме ће писта бити дуга око 3,5 километара, донијеће доста доброг за Требиње и Херцеговину", рекла је Голићева и додала да је то важан економски, политички и инфраструктурни пројекат.

Посебан поступак за несметану реализацију пројекта

Закон о посебном поступку експропријације ради изградње аеродрома у Требињу правни је оквир за несметану реализацију овог пројекта, који је од општег интереса, изјавила је директор Републичке управе за геодетске и имовинскоправне послове Босиљка Предраговић.

Образлажући у Народној скупштини овај приједлог закона, она је истакла да је изградња аеродрома по многим карактеристикама сложен пројекат, а постојећи законски оквир у одређеним сегментима успорава његову реализацију у предвиђеним роковима.

"Ово се посебно односи на институт рјешавања имовинско-правних односа, јер је за изградњу аеродрома неопходно обезбиједити одговарајуће право на земљишту за аеродром, те одређене пратеће објекте и привремено заузимање земљишта које ће бити кориштено током изградње аеродрома", каже Предраговићева.

Она је навела да је овим законом предложено да геодетско-техничке радове изводи Управа због бржег и ефикаснијег окончања ових неопходних поступака, а све у складу са одредбама Закона о премјеру и катастру Републике Српске.

Приједлогом овог закона прописано је да ће трошкове настале у овом поступку у име корисника експропријације сносити Република Српска, а да ће исплату средстава вршити Управа са рачуна посебне намјене, наводи се у образложењу овог акта.

Вишковић: Створити правни основ да се од 1. октобра уђе у поступак експропријације

 Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да је изградња аеродрома Требиње веома важна и значајна за Српску и Херцеговину, а да ће власник 100 одсто бити Србија, која је инвеститор.

- Постоје заједнички тимови Српске и Србије који ће радити на реализацији овог пројекта. Када закони и одлуке буду усвојени, ствара се правни основ да се од 1. октобра уђе у поступак експропријације за изградњу тог објекта. Инвестиција је вриједна око 100 милиона КМ. Први авиони, очекујем, да ће почети да лете већ крајем 2021. године - рекао је Вишковић у парламенту Српске одговарајући на посланичка питања.

Он је нагласио да овај аеродром има велику перспективу.