У Служби за трансфузијску медицину Требиње ове седмице биће организована акција добровољног даривања крви Друштва добровољних давалаца Градске управе и овом акцијом служба се враћа уобичајном систему рада. Због пандемије вируса корона неколико организованих акција добровољног даривања крви је у протеклом периоду отказано, а неке су одложене.

krv-darovanje.jpg (125 KB)

Драган Шаренац, начелник Службе за трансфузијску медицину Требиње истиче да настављају с уобичајним планираним активностима које су због пандемије вируса корона морале да буду пролонгиране.

„Живот се полако нормализује, тако да се нормализује и рад у нашој служби и ми од ове седмице почињемо нормално да функционишемо. Већ ове седмице ћемо имати акцију Друштва добровољних давалаца крви Градске управе Требиње, потом поводом 14. јуна, Међународног дана добровољних давалаца ћемо имати још једну акцију, те акцију у којој ће учествовати добровољни даваоци крви 'Сектор секјуритија' и традиционалну Видовданску акцију Друштва добровољних давалаца крви Берковићи“, навео је Шаренац.

Он истиче да су и током ванредног стања увијек биле обезбијеђене довољне количине крви, те да ће, без обзира на околности које су иза нас, бити довољно драгоцјене течности и у наредном периоду.

„Због пандемије вируса корона неке акције смо морали одгодити неке и отказати. Тако да у овој години нећемо имати онолико прикупљених доза колико смо имали претходних година. Међутим, основни циљеви ће сигурно бити испуњени и у сваком тренутку биће обезбијеђене довољне количине крви“, каже доктор Шаренац.

Он је подсјетио да су неке акције добровољног даривања крви спроведене и у ванредној ситуацији, а крв је прикупљана у неколико организованим акцијама, које су обављене уз поштовање свих наложених мјера заштите, неки добровољни даваоци су се самоиницијативно јавили овој служби да дарују крв, а доста хуманиста одазвало се позиву Службе.