И поред нових падавина и појачаних дотока и међудотока у акумулације Билећа и Требиње бојазни од плављења у сливу ријеке Требишњице нема, изјавио је за Радио Требиње Александар Вујић, извршни директор за управљање системом Хидроелектрана на Требишњици.

Он наводи да су за протекла 24 часа у сливу Требишнице забиљежене минималне количине падавина, од 3,3 литра на Чемерну до девет литара по метру квадратном у Требињу, те да се упозорењa на обилне падавине и опасност од поплава односе на сјеверни и централни дио РС.

Дотоци и међудотоци у акумулације Билећа и Требиње су појачани, али је то уобичајено за ово доба године. Што се тиче протока Требишњице кроз град, и даље контролисано испуштамо 35 метара кубних воде у секунди, у складу са договором о ангажовању ПХЕ 'Чапљина', везано за договор између ЕРС и Електопривреде ХЗ Херцег Босне, због хаварије ХЕ 'Дубровник'. И поред најављених падавина наредних дана, спремни смо да прихватимо све нове падавине и опасности од поплава нема“, истиче Вујић.

Стеван Бекан, директор Јавне установе „Екологија и безбједност“ Требиње каже да је због најављених падавина, степен приправности Службе цивилне заштите, која дјелује у оквиру ове установе, подигнута на виши ниво.

„У нашем граду, према ријечима надлежних у ХЕТ-у, у овом тренутку нема опасности од поплава. Ниво приправности наше службе подигнут је због најављених падавина, за сада нисмо имали пријава грађана о евентуалној угрожености од поплава. Спремни смо да реагујемо у случају потребе, у сталном смо контакту са надлежним служама ХЕТ-а и градске управе, располажемо и са одређеном количином врећа са пијеском. Грађани Требиња не треба да брину, ми смо спремни да правовремено реагујемо, уколико буде потребно“, навео је Бекан.

В.М.