Група грађана на Цетињу наставила је с демонстрацијама против устоличења митрополита Јоаникија, те су пробили двије блокаде које је формирала полиција и формирали властите барикаде с којих су поручили да неће дозволити пролаз патријарху СПЦ-а Порфирију и осталим црквеним службеницима.

1630763253-cetinje-blokada-2-1024x576.jpg (190 KB)

Грађани су пробили једну блокаду постављену на изласку из града ка кружном току.

Након што су окупљени грађани пробили двије блокаде, на трећој је полиција спустила штитове и пропустила их ка кружном току, преноси Побједа.

На друштвеним мрежама појавио се снимак на ком се види како грађани бацају каменице у правцу полиције те пробијају кордон.

Грађани су стигли до цесте гдје је направљена блокада пута како би се спријечио пролаз ка Цетињу српском патријарху Порфирију и митрополиту црногорско-приморском Јоаникију.

Пут су блокирали аутомобили, контејнерима и аутомобилским гумама, а дјелове ограда које је полиција јутрос поставила на Цетињу, искористили су да направе додатну баријеру.

Претходно је група грађана уклонила ограде које су рано јутрос постављене код Дворца краља Николе, а затим се десио инцидент.

Полицијске јединице опремљене за разбијање демонстрација, тзв. корњаче такође су стигле на Цетиње што су грађани доживјели као провокацију те су скандирали "Издаја, издаја".

У међувремену, Његова светост патријарх српски Порфирије стигао је у Црну Гору.

187340.jpg (110 KB)

Патријарха су на подгоричком аеродрому дочекали митрополит црногорско-приморски Јоаникије и епископ будимљанско-никшићки Методије са свештенством.

Свечани дочек патријарха Порфирија биће уприличен вечерас у 18.00 часова у Саборном храму Христовог Васкрсења, гдје ће бити служена свечана доксологија и вечерња служба.

Након тога обратиће се окупљенима, као и митрополит Јоаникије, а потом ће бити уприличен богат културно-умјетнички програм.