bolnica-trebinje.jpg (150 KB)

“Од почетка године у требињској болници, која је Регионална установа за цијелу источну Херцеговину и сви обољели од туберкулозе се лијече код нас,  забиљежена су три случаја ове болести”, изјавила је данас за Радио Требиње докторица Душанка Мићуновић Јовановић, начелница плућног одјељења у требињској болници.

“У току 2017. Године забиљежено је десет, 2018. осам а ове за сада три што упућује на чињеницу да је туберкулоза све мање присутна на нашем подручју”, каже докторица Мићуновић.

 Највећи број обољелих требињска болница је биљежила поратних година и то у просјеку годишње од 35 до 40.

“Узрок туберкулозе је бактерија туберкулозе која доводи до болести када падне отпорност организма. Код ова три забиљежена случаја ријеч је о пацијентима средње животне доби који  поред туберкулозе имају И такозване “придружене” болести које су довеле до пада одбрамбених могућности организма”, каже дoкторица Мићуновић.

Туберкулоза је изљечива болест од четрдесетих година прошлог вијека, данас постоји широка палета лијекова који су ефикасни.

 “Услов је да се болест препозна и почне лијечити на вријеме. Један од најпрепознатљивијих симптома је искашљавање крви али он се јавља у поодмаклој фази болести. Први симптоми су општи и тешко их је повезати са туберкулозом. То су повишена температура која дуже траје, кашаљ преко три недјеље, умор, губитак на тјелесној тежини и јутарње презнојавање”, каже докторица Мићуновић.

 “Лоши социјално-економски услови важан су фактор за настанак болести, туберкулоза је чешћа код сиромашних људи који немају адекватну исхрану и становање, те код људи са другим болестима али и код младих који држе дијету” , каже Душанка Мићуновић Јовановић.

Подсјетимо, од 14. до 21. септембра традиционално Црвени крст Републике Српске обиљежава Недјељу борбе против туберкулозе. Циљ акције је подизање свијести становништва о значају превенције и правовременог лијечења а број обољелих у Републици Српској посљедњих десет година је у континуираном паду.