Sajam slika Borko.jpg (259 KB)

На  Регионалном сајму иновација и предузетништва “Сарајево 2020” тим аутора иновације из Србије "Еколошки примјењива технологија за производњу гелних премаза и противпожарних материјала користећи био-обновљиве и отпорне материјале" у коме је била и Требињка Јованка Ковачина, освојио је треће мјесто.

На овом сајму су виртуелно представљени иновативни радови из региона.

“Развијена је иновативна технологија за производњу гелних премаза и материјала који имају смањену горивост на бази незасићених полиестарских смола (УПР). Антикорозивни гелни премази и противпожарни гелни премази се праве од ПЕТ амбалаже и био-обновљивих извора. Добијени производи се могу примијенити у разним индустријама (грађевинарство, рударство, прерада полимера…” истакла је Ковачина.

Треба напоменути да је члан жирија на сајму у Сарајеву био и Требињац Борко Бабаљ иноватор који има преко седамдесет награда на разним сајмовима иновације. Он је био једини члан жирија из БиХ, који је оцијењивао све радове изузев оних који долазе из БиХ.

“Након презентације која је трајала девет минута коју је веома зрело и стручно презентовала наша млада суграђанка услиједила су питања. Ту је тек Јованка показала велико знање чиме је врло успјешно објаснила иновацију” закључио је Бабаљ.

На сајму је регистровано 1216 регистрованих посјетилаца из чак 32 државе, а презентовано је 36 иновација.

Осим Јованке побједнички тим су чинили и Милена Милошевић, Александар Маринковић, Милутин Милосављевић, Тихомир Ковачевић, Александар Јовановић и Слободан Петровић.

Аутори су запослени на Институту за хемију, технологију и металургију Србије, Технолошко-металуршком факултету у Београду, Факултету техничких наука у Косовској Митровици и Војно-техничком институту у Београду.

Ова иновација је добила златне медаље на 16. међународној изложби иновација и нових технологија „Ново вријеме“ у Севастопољу (Руска Федерација), златну медаљу на 18. међународној изложби иновација “АРЦА 2020” и на 4. међународној изложби иновација ИНОВАМАК у Скопљу.