ТРЕБИЊЕ │ Центар за социјални рад Требиње проширио је своје активности увођењем нових услуга које ће допринијети унапређењу социјалне заштите и побољшању права корисника.

Неке од новина су побољшање услова становања корисницима и увођење пасивне приправности стручних лица.

Александар Копривица, директор Центра за социјални рад Требиње, истиче да је једна од новина то што ће у сарадни са Јавним предузећем „Радник“ из Требиња радити на побољшању услова становања социјално угрожених категорија.

„У питању су ситнији грађевински захвати, кречење и мање поправке, које они могу да ураде а сходно финансијским могућностима које будемо могли да издвојимо“, појашњава Копривица за Радио Требиње.

У јуну ове године увели су и пасивну приправност стручних лица.

„Наши стручни радници су 24 сата доступни институцијама попут Полицијске управе, али и другим осталим институцијама са којима Центар сарађује и којима би требало да пружи адекватне и неопходне одговоре који су у нашем домену“, каже Копривица.

Тим помоћи његе у кући Центра за социјални рад свакодневно обилази кориснике и пружа различите врсте услуга попут доставе готових оброка старим и изнемоглим лицима.

У току је подјела огријева, по три метра дрва, за 50 корисника из социјално угрожених клатегорија.

Корисници најчешће траже једнократну новчану помоћ.

„Тих захтјева је највише. Ми помажемо људима који имају проблема, нарочито када су у питању егзистенцијхални проблеми, набавка основних животних намирница, плаћање рачуна за воду и струју, једноставно нису повремено у могућности да плате јер се налазе у неким тешким животим околностима“, наводи Копривица за Радио Требиње.

Истиче да су људи углавном упознати са својим правима нарочито након интензивирања сарадње са мјесним заједницама.

Неки су упознати мање, неки више. Сарадњом са мјесним заједницима, захваљујући Градској управи, првенствено градоначелнику који је на неки начин био иницијатор оснаживања мјесних заједница - добили смо бољи проток информација и самим тим адекватно одговарамо на потребе наших суграђана. У наредном периоду планирамо да са стручним радницима изађемо на терен и увјеримо се на терену како наши корисници живе“, појашњава директор Центра за социјални рад.

Он наводи да је Центар за социјални рад један од ријетких центара који имају одлуку о проширеним правима што им омогућава да адекватно одговоре на потребе суграђана.

„Имамо велики сензибилитет за помоћ социјално угроженим категоријама. Ту Град Требиње благовремено са нама одговара на све потребе. Породица је та на шта желимо да ставимо акценат, покушамо је ојачати и оснажити, помоћи колико год можемо“, истиче Копривица.

Када су у питању активности у будућности, у превентивне сврхе планирана су едукативна предавања у требињским основним и средњим школама, а теме ће бити одређена након договора са надлежнима у овим образовним установама.

Центар за социјални рад Требиње има преко 800 корисника годишње, успоставили су и његују одличну сарадњу са бројним установама и удружењима, посебно са Народном кухињом Епархије захумско-херцеговачке и приморске, те Удружењем родитеља дјеце и омладине са посебним потребама „Сунце нам је заједничко“.

Ускоро би требало да буде на услузи корисницима и специјализовано возило за инвалидна лица, које је набављено на иницијативу Центра за социјални рад, Црвеног крста и Града Требиња, те удружења којима ће ова услуга бити од користи.

Д.Р.