Требињски средоњшколци који су ове године завршили други разред, њих четрдесетак, боравиће десет дана у Извиђачком еко центру „Ушће“, а у оквиру пројекта „Повратак природи“ који проводи Спортско друштво „Леотар“ уз покровитељство Града Требиња.

Програмом боравка у природи за младе су организоване различите физичке активности и радионице из извиђаштва, сналажења у природи, планинарења и спелеологије, стрељаштва, пружања прве помоћи, екологије и заштите, подизања еколошке свијест, лидества и тимског рада.

Програм ће водити тренери Спортског друштва „Леотар“, а рад са учесницима повјерен је организацијама цивилног друштва и јавним установама - Одреду извиђача Требиње, Планинарском друштву „Вучји зуб“, Стрељачком клубу „Леотар РВИ“, Градској организацији Црвеног крста, ЈУ „Екологија и безбједност“ и Удружењу грађана „ОАЗА“.

Свечаним постројавањем и подизањем заставе почетак пројекта озваничен је вечерас у Извиђачком еко центру „Ушће“, а учеснике овог програма поздравио је предсједник Скупштине града Требиња Драгослав Бањак.

Бањак истиче да се Град Требиње на овај корак одлучио јер млади много више времена проводе уз савремену дигиталну технологију и у виртуелном свијету, због чега запостављају физичке активности и дружење.

„То је већ препознато као проблем. И то је подстакло Градску управу да кренемо у реализацију овог пројекта – који ће имати задатак да кроз разне радионице, теоријског и практичног карактера, подстакне младе људе да се окрену здравом начину живота – са много више физичких активности и учећи многе вјштине које се полако почињу потискивати и заборављати“, истакао је Бањак.

Извиђачки еко камп на Ушћу биће само база учесника програма јер ће након обука школарци бити у прилици да иду у планирарење и посјету пећини, а пред крај програма имаће и задатак да сами организују логор у природи гдје ће провести и једну ноћ.

Планиран је и друштвено-корисни рад, а слободно вријеме проводиће у активностима спортско-забавног карактера. Мобилне телефоне моћи ће да користе само у слободном времену.

Све трошкове боравка учесника програма сноси Град Требиње, који је обезбиједио и комплетну опрему за планиране активности, а најпосле ће све учеснике наградити и са 200 КМ, као џепарац за матурску екскурзију на коју иду наредне године.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић, који је данас посјетио учеснике програма, каже да је наш град први у региону који на овај начин жели мотивисати младе да се окрену здравим животним навикама, те изразио наду  да ће примјер Требиња у наредном периоду слиједити и друге локалне заједнице у Српској.

„Настојаћемо да преко ресорног министарства обезбиједимо да бољи ђаци скрате тај период школе када су им закључене оцјене и да добију прилику да то вријеме буду укључени у овај програм“, истакао је Ћурић.

Р.С.