ТРЕБИЊЕ │ Подручје источне Херцеговине убудуће ће бити покривено са 30 аутоматских противградних станица које ће током ове године бити спремне за прво дејствовање, рекао је директор "Противградне превентиве Републике Српске" Тихомир Дејановић.

Дејановић је, након обиласка новоизграђеног регионалног противградног центра у Дражин Долу код Требиња, истакао да ће се из овог центра руководити са свим противградним јединицама на подручју Херцеговине.

"Овај регионални центар преузеће улогу руковођења чим се заврши обука кадрова, а до тада ће се противградним станицама руководити из главног центра који се налази код Градишке", навео је Дејановић.

Он је истакао да је изградњом овог центра и противградних станица и подручје Херцеговине ушло у систем заштите од града који, неријетко, наноси велику штету пољопривредним произвођачима на овом подручју.

"До сада је противградни систем био инсталиран само у сјеверном дијелу Републике Српске и обухватао је око милион хектара брањене површине, док ће инсталирањем система у Херцеговини бити заштићено додатних 100.000 хектара", појаснио је Дејановић.

На подручју Требиња инсталирано је девет од десет противградних станица, док су на подручју Љубиња активне три, а до краја године биће постављено свих 30 противградних станица.

Према Дејановићевим ријечима, на располагању регионалном центру у Требињу је и магацин убојитих средстава, који ће, осим за противградну заштиту, бити коришћен и за складиштење деминираних средства Републичке управе Цивилне заштите.

Дејановић је рекао да ће у наредном периоду бити извршен технички и пријем магацина од Министарства унутрашњих послова, након чега ће он бити стављен у функцију.

Влада Републике Српске издвојила је током петогодишњег периода око 25 милиона КМ за противградну заштиту, гдје су набављена два метеоролошка радара, изграђено 218 од 230 планираних аутоматских противградних станица и изграђен регионални центар у Требињу, а биће изграђен и исти центар у Бијељини.

Срна