На Мраковици се данас обиљежава 76 година од Битке на Козари - симбола страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа - у којој је убијено око 40.000 цивила, а 68.000 их је протјерано и интернирано у логоре.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је да Козара, као планина легенда, носи истину о великом старадању и великом чојству и јунаштву, јер се борци и народ Поткозарја никада нису предали.

- Сви смо ми овдје потомци те јуначке генерације - рекао је Ђаковић и додао да је кључно окупљање сваке године на Козари како жртве никада не би биле заборављене.

Обиљежавање заједнички организују Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова и Одбор Владе Србије за неговање традиција ослободилачких ратова.

Парастос жртвама служен је код Спомен-крста, а након тога положени су вијенци код Централног споменика.

Вијенце су положили предсједник Републике Српске Милорад Додик, изасланик предсједника Србије и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, делегација Владе Српске на челу са потпредсједником Сребренком Голић, делегације Народне скупштине Републике Српске, Предсједништва БиХ, СУБНОР-а, удружења логораша из Другог свјетског рата из Српске и Србије, те градова и општина које гравитирају Козари.

Вијенце су положили и представници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, Борачке организације Српске и удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, удружења опредијељених за његовање традиција ослободилачких ратова Србије и делегација генерала и адмирала Србије.

Програмом је предвиђено обраћање званичника, а за 11.40 часова културно-умјетнички програм.

Обиљежавање годишњице Битке на Козари преноси наша телевизија.

Битка на Козари почела је 10. јуна 1942. године и трајала је 27 дана, до пробоја на југозападном дијелу планине, 15 километара источно од села Међувође.

Ова битка, у којој су малобројне партизанске јединице браниле народ у збјегу, била је значајна за цјелокупни партизански покрет отпора јер је представљала примјер јунаштва и одлучности бораца пред надмоћнијим и добро наоружаним непријатељем.

ртрс