174884.jpg (127 KB)

Свечана академија поводом Дана Републике Српске биће одржана у суботу, 8. јануара у Бањалуци, док ће свечани дефиле бити уприличен у недјељу 9. јануара, саопштено је из Кабинета предсједнице Српске.

Програм прославе 30 година постојања Републике Српске почеће у суботу, 8. јануара полагањем вијенаца на Споменик палим борцима Војске Републике Српске на бањалучком Гробљу „Свети Пантелија“.

Полагање вијенаца на Споменик палим борцима Војске Републике Српске предвиђено је у 10 часова, на Тргу палих бораца НОР-а у 11 часова, на Спомен костурници на Градском гробљу у 12 часова, а том приликом биће положено цвијеће и на гробницу дванаест бањалучких беба.

Програмом прославе предвиђено је да делегација Републике Српске у суботу, 8. јануара у 10 часова положи вијенац на српском војничком спомен-гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу, а у 12 часова на спомен-обиљежје бившем предсједнику Републике Српске Милану Јелићу у Модричи.

Делегација Кабинета предсједника Републике Српске у суботу, 8. јануара у 12 часова положиће цвијеће на Споменик бањалучким бебама на бањалучком Тргу српских јунака на платоу испред Музеја савремене умјетности Републике Српске.

Додјела одликовања заслужним институцијама и појединцима биће уприличена у 15 часова у Културном центру „Бански двор“. Одликовање ће бити уручено и Гимназији „Јован Дучић“, те требињском гимназијалцу Спасоју Кукурићу, републичком прваку из физике.

Свечана академија поводом Дана Републике Српске биће одржана у Спортској дворани „Борик“ са почетком у 18 часова.

Свечани дефиле биће одржан у Бањалуци у недјељу, 9. јануара са почетком у 12 часова, док ће на платоу испред Палате Републике у 19 часова бити уприличен ватромет уз концерт Полицијског оркестра МУП-а Републике Српске.

Према програму обиљежавања, велики концерт поводом 30 година постојања Републике Српске биће одржан у Источном Сарајеву у недјељу, 9. јануара са почетком у 19.30 часова.

Дан Републике Српске биће обиљежен у Брчко дистрикту у понедјељак, 10. јануара.

Тим поводом у 11.30 часова биће полажени вијенци на Споменик српским браниоцима Брчког, док ће свечана академија бити одржана у 12.15 часова.

Галерија Академије наука и умјетности Републике Српске обиљежава Дан Републике изложбом „Вјечити Дучић“, у сарадњи са Музејом Херцеговине и Народном библиотеком из Требиња, чиме је започела и своје излагачке активности за 2022. годину.

Ова изложба је отворена 20. децембра 2021. године.