Дан сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у Независној Држави Хрватској у концентрационом логору Јасеновац обиљежен је данас у Козарској Дубици и Доњој Градини.

047307.jpg (199 KB)

На гробном пољу Тополе у Спомен-подручју Доња Градина положени су вијенци за више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја који су мучки убијени у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора.

Вијенце су положили предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Српске Радован Вишковић, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и предсједник Србије Александар Вучић.

Прије полагања вијенаца служен је парастос српским жртвама, те упућене јеврејска и ромска молитва.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је годишњица сјећања на жртве јасеновачког геноцида несумњиво једна од најзначајнијих у нашој тешкој, сувише страдалничкој, али и херојској историји.

- И ове године Дан сјећања на жртве јасеновачког геноцида обиљежавамо заједно са руководством Србије, уједињени болом, али и трајном обавезом да од заборава сачувамо и ово страшно мјесто и недужне жртве које су овдје убијане на најбруталнији и најсвирепији начин - истакла је Цвијановић.

047306.jpg (213 KB)

Предсједник Србије Александар Вучић на помену жрвама система логора Јасеновац у Спомен подручју Доња Градина рекао је да ово мјесто представља највећу српску болну рану и лекцију историје.

-Овдје смо да укажемо поштовање према жртвама. Такво убијање, тешко је схватити, разумјети а догодило се. Овдје су убијани Јевреји и Роми а понајвише Срби. казао је Вучић.

Он је истакао да је разум наш одговор на ову несрећу.

– Свијет у којем је могуће истријебити један народ, не смије више да буде могућ. Разум је наш одговор на ову несрећу, разум да сви треба да живимо заједно и да смрт није рјешење ни за шта – казао је Вучић.

Предсједник Србије Александар Вучић најавио је изградњу великог меморијалног комплекса у Доњој Градини.

- Културу сјећања ко нема, он не може да има ни снагу за будућност - поручио је Вучић,

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио да је данас у Доњој Градини да је у Независној Држави Хрватској у Другом свјетском рату почињен геноцид који, нажалост, никада није верификован.

- Зато наше жртве не смију бити заборављене. Јасеновац је страшно мјесто злочина које је починила НДХ - рекао је Додик.