ТРЕБИЊЕ │ Поводом 14. јуна, Свјетског дана добровољних давалаца крви, у Требињу је данас одржана свечана академија на којој су уручене захвалнице хуманистима који су даривали 50 и више, 60, 70  и више од 80 доза најдрагоцјеније течности.

Први на списку оних који су највише пута учествовали у овим хуманим акцијама је Бранислав Шпуран, који је даровао преко 100 доза најдрагоцјеније течности.

Он је истакао да су њих 32 даваоца крви, који су данас добили захвалнице, несебично даровали преко 2000 доза течности која живот значи или преко 700 литара крви.

„Ми смо још ту, јесмо ветерани, али дајемо завјет да ћемо развијати добровољно давалаштво крви и да као и до сада у Требињу никада неће недостајати крви“, навео је Шпуран.

Предсједник Друштва добровољних давалаца крви Требиње, које је и организатор ове свечаности, Драгомир Ћурић је, подсјећајући да добровољно давалаштво крви датира већ 52 године у граду на Требишњици, истакао да је први корак у овом хуманом послу учинила Персида Kочишевић.

„Њено животно дјело и задатак на којем је истрајавала, а то је просвјећивање и откривање и поштовање најхуманијих међу хуманима, остаје као трајна вриједност, коју, увјерен сам, никада нећемо прекинути него је само можемо надограђивати“, навео је Ћурић.

Он је рекао да је сваке године све већи број дарованих доза крви те да им се из године у годину придружује све већи број младих људи, а приликом сваке редовне организоване акције имају даваоце по први пут.

Градоначелник Требиња Лука Петровић је, захваљујући се свим добровољним  даваоцима крви, рекао да је Требиње најпрестижније у Републици Српској у овим акцијама, те да ће градске власти значајније подржати ово друштво.

„Хуманост није увијек видно награђена и зато смо одлучили да 250 добровољних  давалаца крви наградимо бесплатним одласком три дана на Тјентиште, што ћемо урадити наредних двадесетак дана. Та подршка ће се наставити и наредне године. То је минимално што можемо урадити. Наравно како ви дајете крв тако смо и ми обавезни да вам чинимо уступке, а права адреса јесте ДДДK које треба да делегира проблеме које је, вама и вашим члановима породице, неопходно ријешити. Мислим да ће на такав начин и ова хуманост ићи снажнијим стопама“, додао је Петровић.

Он је напоменуо да ће бити направљена  јединствена база података добровољних давалаца крви, са свим неопходним елементима, како би имали на увид аналитику цијелог друштва.

„ За ову намјену издвојићемо додатна средства и у сваком тренутку ћемо знати колико је давалаца, која је помоћ потребна добровољном давалацу крви и још много тога“, рекао је градоначелник Петровић.

Драган Шаренац, начелник Службе за трансфузијску медицину Требиње је честитајући хуманистима, Свјетски дан добровољних давалаца крви, истакао да је свака година успјешнија од претходне по свим параметрима када је у питању добровољно давалаштво крви.

„Сваке године имамо све више давалаца, све више прикупљених доза, све више акција добровољног даривања, а већ низ година сва крв која се прикупи правим добровољним даривањем крви,  што представља суви квалитет у давалаштву. Ова година, како тече, требало би да буде најуспјешнија година у 52 године дугој историји требињске трансфузије и давалаштва крви. Најважнији резултат од свих резултата је тај што се, у ових 52 године давалаштва крви, у овоме граду није десило да је неко изгубио живот у требињској болници, због недостатка или да није примио довољан број јединица и компонената крви“, рекао је Шаренац.

Он је додао да су степен давалаштва крви, организација добровољног давалаштва крви и трансфузијска служба у Требињу гаранција да се и убудуће крви бити довољнои да грађани могу бити спокојни када су у питању резерве крви и  трансфузиолошко лијечење компонентама крви.
Захвалнице су уручене и представницима хуманих актива из Крагујевца, Подгорице, Љубиња и Београда.

У музичком дијелу академије наступио је мјешовити хор „Трибуниа“, вокални солиста Марија Нинковић уз пратњу Божидара Боба Вучура и талентовани ученици Средње музичке школе Требиње.

У оквиру обиљежавања Свјетског дана добровољног давалаштва крви, положено је цвијеће на спомен-обиљежје погинулим и умрлим добровољним даваоцима крви испред Болнице Требиње. У градској управи био је и свечани пријем за хуманисте из Требиња и њихове госте из Kрагујевца, Подгорице и Љубиња.

Одржана је и акција добровољног давалаштва у којој је данас прикупљено 44 дозе крви.

Д.Р./М.И.