IMG_0641.JPG (135 KB)

Свечаном академијом под називом „Првих сто година“ у Kултурном центру у Требињу вечерас је обиљежена стогодишњица постојања требињске Гимназије.

Директор Гимназије „Јован Дучић“ у Требињу Мишо Пешић рекао је на академији да је Гимназија у Требињу у честој материјалној оскудици и веома промјенљивим историјским околностима, је Гимназија у Требињу и цијелој источној Херцеговини била духовни покретач свима који су изабрали образовање као пут ка бољем животу.

Он је подсјетио да је требињска Нижа реална гимназија основана 1921. године и почела са радом у згради угашене Трговачке школе, а  од тада је неколико пута мијењала адресе и називе, те да од 1991. године школа носи назив Гимназија „Јован Дучић“.

IMG_0607.JPG (131 KB)

„Богата архивска документација је драгоцјен, трајан и поуздан свједок минулог времена, она је ризница датума, догађаја и имена“, рекао је Пешић и истакао да су директор Миленко Милинић и дугогодишњи директор и секретар Душан Ковачевић, након поновног отварања школе 1991. године дали немјерљив допринос њеном обнављању, сакупљању архивске грађе и развоју.

„Данас можемо слободно рећи да Гимназију красе школска етика и креативна атмосфера, а суштинска оданост феномену образовања професора Гимназије крунисана је ученичким успјесима у васпитно-образовном процесу, али и у ваннаставним активностима“, истакао је између осталог Пешић.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић честитао је велики јубилеј 100 година од оснивања требињске Гимназије истакавши да Требиње и његова Гимназија 100 година корачају заједно,ослоњени једно на друго, захвални једно другом, отпорни на све ударе и изазове и поносни на пређени пут.

Ћурић је на свечаној академији рекао да је оснивање гимназије у Требињу далеке 1921. године, значило истовремено постављање темеља и за једну другу, до тада непознату димензију на овим просторима, дохватање вертикале бржег друштвеног, економског и свеобухватног преображаја овог краја.

IMG_0615.JPG (117 KB)

„ Био је то почетак профилисања Требиња као градске и урбане средине. У држави, тек изашлој из Великог рата, образовање и просвјета, свакако, нису били у првом плану, поготово не у мањим, од центра далеким, заосталим срединама, какви су тада били Требиње и Херцеговина. Велике средине су добијале све. Мали су морали чекати. Требиње се ни тада није мирило са таквом улогом. О томе најбоље свједочи првих 15-ак година од оснивања гимназије у Требињу. Сваке од тих година она је била осуђена на гашење. Опстајала је захваљујући ентузијазму грађана и општине Требиње. Властитим средствима одржавали су је у животу. Тим генерацијама треба вјечно да останемо захвални на тој њиховој истрајности и одлучности, да под сваку цијену граде боље сјутра за нове, младе нараштаје, а нама за наук, како се упорношћу и страшћу могу превладати све препреке, ако се има визија и ако се зна за шта се бори и жртвује“, казао је градоначелник Ћурић.

Градоначелник Требиња истакао је да се од прије двије године на новој локацији гради нова зграда Гимназије чији је градитељ велики привредник Родољуб Драшковић.

„Кад је овај велики привредник долазио у своју Херцеговину, рекао је: „дошао сам да искоријеним сиромаштво“. Учинио је већ много за Требиње и Херцеговину, али ову његову мисао и намјеру, коначно, заокружује ова његова задужбина, нова и савремена зграда гимназије, а његово име трајно уписује у ред великих српских задужбинара“, истакао је Ћурић.

Он је изразио увјерење да ће изградња нове зграде гимназије означити почетак једног, таквог процеса у Требињу, да ће се на велика врата ући у процес трансформације образовања и да ће Требиње  бити примјер како и невелике локалне заједнице, могу имати престижне образовне институције.

Ћурић је рекао да је увјерен да ће и садашње генерације ђака и професора знати наставити ову златну нит дугу читав вијек и да ће и даље његовати све оно што је под гимназијским кровом започето и никад прекинуто.

„Садашњим ученицима и професорима желим много успјеха у учењу и раду, желим им и нових изазова на академском путу којим су кренули и да, као стручњаци најразличитијих профила, наставе да преносе славу Гимназије и снагу Требиња“, рекао је Ћурић.

IMG_0610.JPG (148 KB)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да Гимназија "Јован Дучић" у Требињу, која постоји цио вијек, није само богатство овог града, него врло значајан драгуљ у ризници знања и образовања Републике Српске.

"Даме и господо, драги ученици и професори честитам вам јубилеј 100 година од оснивања Гимназије, која носи име човјека који је и Требиње и Гимназију прославио и ван граница наше државе. Онако како је то урадио онај по којем је требињска Гимназија понијела име, тако су то годинама чинили ученици ове престижне школе и њихови професори", поручио је Додик у честитки која је прочитана на свечаној академији поводом обиљежавања јубилеја требињске Гимназије.

Додик је нагласио да Гимназија "Јован Дучић" није само образовна установа у Требињу, него и један од симбола овог града и симбол квалитета са којим су Требињци готово цијели вијек одлазили на даље школовање у свијет.

Он је истакао да су неки након свршених студија остајали у градовима у којима су студирали, дајући огроман допринос напретку тих градова, а неки су се враћали у Требиње и Херцеговину и своја знања и вјештине стављали у функцију развоја града из којег су потекли и из којих су понијели основна знања и вјештине.

"Драги пријатељи, ми вечерас имамо част да обиљежавамо један овако значајан јубилеј какав је 100 година постојања Гимназије. Можете ли замислити какве су генерације Требињаца исту ту Гимназију основале и очувале кроз протеклих 100 година. Желим и вама и свима да нас никада не напусти такав дух и такво визионарство какво су имали они који су основали једну такву образовну установу у Требињу", поручио је Додик.

Он је истакао да вечерас не слави само Требиње, него цијела Република Српска.

"Срећан јубилеј и много успјеха у сљедећем вијеку ове престижне школе", навео је у честитки српски члан Предсједништва БиХ Милорад  Додик.

IMG_0616.JPG (161 KB)

Министар просвјете и културе Наталија Тривић истакла је вечерас у Требињу да је Гимназија „Јован Дучић“ у овом граду баштини веома дугу просвјетитељску традицију у коју су стали бројни успјеси генерација ученика и наставника, који су се својим залагањем истицали и обиљежили најсјајније странице историје ове школе.

Обраћајући се на свечаној академији поводом 100 година рада Гимназије „Јован Дучић“ у Требињу, Тривићева је нагласила да су свима на понос и част генерације ученика које су изњедриле угледне грађане и стручњаке Републике Српске који својим радом доприносе добробити цијеле заједнице.

„У наредном периоду очекује нас реформа гимназија и зато су нам драгоцјени сви приједлози како бисмо сачинили модел који ће бити по мјери наших гимназијалаца и у складу са потребама савременог друштва“, рекла је Тривићева.

Тривићева је напоменула да је Министарство просвјете и културе опредјељено за стварање бољих услова у свим школама, као и побољшање положаја просвјетних радника.

Она је нагласила да је образовање кључно за развој друштва, због чега је од посебне важности унапређење образовног система Републике Српске.

IMG_0626.JPG (121 KB)

Светозар Иванковић, некадашњи ученик и први млади професор некадашње гимназије каже да се осјећа радосно и узбуђено на велики јубилеј гимназије.

„Скоро смо вршњаци Гиманзија и ја, јер имам 92 године. Вријеме у коме је гимназија основана је када је Требиње било без путева, везе са културним центрима. Срећан сам што сам био ученик требињске гимназије са изванредним професорима. Ученици који су завршили ову гимназију лако су завршавали факултете“, истакао је он.

Иванковић је додао да је пресрећан и што данашња гимназија има добре ученике.

„Знање кад - тад дође на наплату“, поручио је он младим генерацијама.

IMG_0636.JPG (145 KB)

IMG_0633.JPG (135 KB)

IMG_0613.JPG (174 KB)

Kолажом под називом „Свјетлост Гимназије“ представили су се професор Веселинка Kулаш и њене ученице: Хелена Брајић, Миа Мијановић и Романа Рогановић, а у културно-умјетничком дијелу програма учествовао је музички састав требињске Гимназије, хор „Kолегијум музикум“ из Београда под управом Драгане Јовановић, глумци Љиљана Благојевић, Ненад Маричић и Дарко Kуртовић, оперска дива Јадранка Јовановић, првакиња Опере Народног позоришта и Драгољуб Бајић, првак Опере Народног позоришта Београд, уз клавирску пратњу Невене Живковић.

Послушајте снимак Свечане академије: