Код споменика војводи Недељку Видаковићу, команданту Бобанске чете, на 26. годишњицу његове погибије, данас је служен помен.

spomenik-vojvodi-vidakovicu.JPG (238 KB)

Цвијеће на споменик положиле су делегације Града Требиња, Градске борачке организације и некадашњи саборци из Бобанске чете.

Војводин саборац Драган Ристић Бели каже да се на овај дан сваке године присјећају свог команданта и ратних другова који су са њим погинули у истом рову, али и одају пошту свим борцима Војске Републике Српске који су положили своје животе у одбрамбено-отаџбинском рату.

spomenik-vojvodi-vidakovicu-3.JPG (259 KB)

„Шта рећи о војводи? Војвода је био увијек међу првима, гдје је год требало - свугдје је стизао. Увијек је био честит - и као човјек и као борац. Никада се није десило да цивили и нејач гину од нас, а било је борби жестоких – поготову што је наш рејон одбране био веома широк“, казао је Ристић.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић поручио је да ће Град Требиње увијек чувати успомену на оне који су положили своје животе да би ми данас живјели у слободи.

spomenik-vojvodi-vidakovicu-2.JPG (288 KB)

Њихова жртва, додаје Ћурић, обавезује да и данашњи школарци више знају о збивањима када је стварана и одбрањена Република Српске, тим прије што се у многим медијима и данас ови догађаји презентују искључиво као недјела.

„Наш циљ ће бити у наредном периоду да обиљежавамо ове датуме и да некадашњим борцима помажемо коликогод је то могуће. Исто тако, очекујемо да се и они укључе како би нам презентовали шта би добро било да се уради. Посљедње што је већ договорено, а то је добар примјер из Требиња – јесте да демобилисани борци који су незапослени, примају надокнаду. А наравно да је нама циљ и да се ти људи, ако су радно способни, чим прије запосле“, поручио је Ћурић.

spomenik-vojvodi-vidakovicu-4.JPG (276 KB)

Војвода Видаковић погинуо је на Крстовдан, 27. септембра 1994. године, на Борцима код Коњица, од исте гранате смртно су страдали и његови саборци Драган Слијепчевић и Љубиша Поповић, а тешко је рањен најмлађи припадник ове јединице Александар Маслеша, који је од посљедица рањавања преминуо у јануару наредне године.

Бобанска чета Требињске бригаде бројала је око 120 припадника, а током одбрамбено-отаџбинског рата погинула су 23 борца.