ТРЕБИЊЕ │ У просторијама Радио Требиња данас је свечано отворен новоопремљени студио у који је градска управа уложила 70 000 KМ.

Студио је свечано отворио градоначелник Требиња Лука Петровић.

„За студио је набављена најмодернија опрема из Холандије, што омогућава проширење програма, нове емисије, информације и нове области које до сада нису биле покривене. Морам истаћи да је иницијатива дошла из радија да се повећа сигнал до једног киловата и да се сада већ чујемо и код Мостара и у цијелој источној Херцеговини“ каже градоначелник Петровић, који се посебно захвалио директору Центра за информисање и образовање Манојлу Ћуку који је иницирао ову инвестицију.

Градоначелник Петровић навео је да је испоштован захтјев Радио Требиња за осавремењавањем студија 2 Радио Требиња, који је међу најмодернијим у Републици Српској.

„Kао градска управа смо сматрали да је на професионалан начин предложено шта то овој медијској кући треба и ми смо то испоштовали. Ево данас имају предиван студио, од техничких лица овдје сам чуо и да је најмодернији у Републици Српској. Надам се да ће  преносити слику стварног стања у нашем граду, што су и до сада радили на веома професионалан начин. У Радио Требињу раде људи који су завршили журналистику и друштвене смјерове и знају да преносе информације на правилан начин а не само из једног смјера. Очекујем да ће слушаоци прије свега бити задовољни“, закључује градоначелник Требиња.

Директор Центра за информисање и образовање Манојло Ћук је рекао да је ово значајна донација за локални радио и најавио повећање обима програма Радио Требиња са садашњих 11 на 15 часова.

„Ово је велики дан за нашу медијску кућу. Налазимо се у великом студију који је Град Требиње финансирао. Радио Требиње је деценијама био у техничком заостатку. Ово је била права прилика да добијемо нови медијски замах. Овдје има врло добрих новинара, професионалаца али нису имали техничке предиспозиције за несметан рад. Овај студијски програм ће бити и бољи и слушанији. Хвала градоначелнику Требиња који је имао разумијевања за нас јер је од првог дана знао да се квалитетан програм не може емитовати са застарјеле технике. Нама нова техника омогућује доста живог програма, улазимо у нову фазу, нови начин динамике рада“, казао је Ћук.

Према ријечима Влатке Мусић, одговорног уредника Радио Требиња, инсталисањем нове опреме у студио који није радио више од двије деценије, на најбољи могући начин је омогућено да се повеже и прошлост и будућност наше радио станице.

„Својевремено је у великом студију Радио Требиња тадашњи спикер и уредник Радио Сарајева Никола Kалопер ријечима „Овдје Радио Требиње“ озваничио почетак рада наше радио станице. Од тада до данас много тога се промијенило. Некада је Радио Требиње емитовао свега два часа програма. Снимало се на ухерима и маранцима, куцало се на писаћим машинама. Сада је све другачије, јер радио мора ићи у корак са савременом технологијом. Данас смо у ситуацији да имамо два студија, један у коме ћемо емитовати властити програм а други који ћемо користити за одложена снимања и монтажу, што нам у претходном периоду није било омогућено“, наводи Мусић.

Она је подсјетила да је Град Требиње, који је оснивач Центра за информисање и образовање, у оквиру којег дјелује Радио Требиње, у децембру прошле године обезбједио и средства за обнову предајника Радио Требиња на Леотару.

„Остаје потреба да се обнови предајник Радио Требиња и на брду Хумац који због застарјелости али и разарања у протеклом одрамбено-отаџбинскомрату није у употреби. У том случају, сигналом наше радио станице били би покривени, и , условно речено, уски џепови на територији нашег града и регије, гдје се због конфигурације терена не чује програм нашег радија “, каже Мусић.

Kонтинуитет у раду од преко четири деценије, наводи, привилегија је али и додатна одговорност Радио Требиња, како би се оправдало повјерење вјерних слушалаца.

„Уз нову студијску и емисиону опрему, квалитетан интернет портал и стручни кадар који у основи чини око 15 новинара, спикера и тонских реализатора, који крајње професионално и одговорно обављају свој посао, створено је добро полазиште за унапређење квалитета рада наше радио станице, нове емисије и повећање обима нашег програма из свих области живота са садашњих 11 часова дневно, којег емитујемо свакодневно, од 8 до 19 часова на, како планирамо, већ у наредној години, петнаест часова дневно властитог програма. Ово је велики корак за наш радио, хвала градској управи на издвојеним средствима, велико хвала нашим слушаоцима, који су уз нас све ове деценије“, истиче одговорни уредник Радио Требиња.

Радио Требиње је званично почео са радом 29.новембра 1976.године. У Центру за информисање и образовање Требиње, у оквиру којег дјелује и интернет портал radiotrebinje.com  и  лист „Глас Требиња“ запослена су укупно 32 радника.

Радио Требиње