ТРЕБИЊЕ │ Скупштина града Требиња донијела је данас одлуку да се предсједнику Србије Александру Вучићу додијели признање почасног грађанина Требиња.

У образложењу одлуке, наведено је да се највеће признање града Вучићу додјељује „за  посебан допринос у области унапређења привредног и друштвеног развоја Требиња“.

Повеља Града Требиња, одлуком Скупштине града, постхумно је додијељена генералу Војске РС Богдану Kовачу „за изузетан допринос у одбрани Требиња током Одбрамбено-отаџбинског рата“, а Захвалнице Града Требиња „заслужбом појединцу у области хуманог рада“ Браниславу Шпурану, члану Друштва добровољних давалаца крви Требиње, те удружењу „Сунце нам је заједничко“ за допринос „у стварању и унапређењу услова за пружање свих врста помоћи дјеци и омладини са посебним потребама“.

Све добитнике јавних признања Града Требиња за ову годину предложио је градоначелник Требиња Лука Петровић, приједлоге прихватила скупштинска комисија за награде и признања, а сви одборници присутни на данашњем засједању једногласно подржали.

Градоначелник Петровић, у обраћању одборницима Скупштине града, подсјетио је да је, захваљујући ангажману предсједника Србије Александра Вучића, Требиње добило изузетно вриједне донације - за изградњу дјечијег вртића у насељу Горица, православног духовног центар у Мркоњићима, родном мјесту Светог Василија Острошког и Тврдошког, те реконструкцију и ревитализацију Старог града.

Петровић је напоменуо да је Влада Србије обезбиједила и финансијску подршку изградњи дионице магистралног пута Требиње - Фоча, чиме ће бити ријешено комуникацијско „уско грло“ Херцеговине, те изградњи водовода у билећком селу Баљци.

„Све ово, његова дјела која су видљива, као и његова осјећања о којима смо се освједочили приликом предсједникове посјете нашем граду - јасно показују колико предсједник Вучић воли и Требиње и Републику Српску, што и Град Требиње обавезује да предсједнику Вучићу додјелом највишег признања изрази дубоку захвалност“, казао је Петровић.

Он је додао да је Требиње додјелом Повеље града команданту требињске бригаде жељело да поручи да неће заборавити оне који су у одлучним тренуцима били уз Требиње у организовању одбране града, као што и овогодишњим Захвалницама поручује да је поносно на хуманост породице Шпуран и да високо цијени улогу удружења „Сунце нам је заједничко“ у дводеценијској бризи о особама са посебним потребама.

Данашњем засједању Скупштине града присуствовао је и нови вицеконзул Србије у канцеларији Конзулата у Требињу Дејан Зафиров.

Скупштина је у наставку сједнице донијела и одлуке о давању сагласности за коришћење земљишта у власништву града Требиња - ЈП „Противградна превентива РС“ за изградњу аутоматске противградне станице за заштиту пољопривредних површина, те „Хидроелектранама на Требишњици“ за изградњу новог резервоара питке воде на изворишту Врело око.

Р.С.