20220624_201621.jpg (164 KB)

У оквиру манифестације „Требињско културно љето 2022” вечерас је  у Галерији Музеја Херцеговине у Требињу уприличен концерт ансамбла DunCreagan, из Шкотске.

Ансамбл, у саставу професор етномузикологије на Универзитету у Абердину, dr Thomas McKean (вокал, bodhrán, бузуки), Carrick Eggleston (хармоника), Kelley Bishop (вокал, гитара, мандолина, бенџо) и Sara Reith (виолина) извели су традиционалну ирску и шкотску музику, са модерним аранжманима заснованим на професоровом академском раду који почива на истраживањима шкотске фолклорне музичке праксе, а доминантно га чине облици плесног карактера и шкотске баладе.

Према ријечима Томаса Мек Kина њихова музика наилази на добар пријем код публике. Ово није њихов први долазак на Балкан.

20220624_200919.jpg (185 KB)

"Били смо прије пар година у Хрватској, Словенији, БиХ и ја сам као фолклориста упознат са пјесмама и музиком са овог подручја. То је и основа што се тиче истраживања музике овога подручја. Сада смо на турнеји и добили смо понуду да научимо двије пјесме на албанском које ћемо извести у Тирани. За наредну турнеју надамо се да ћемо научити неку пјесму из ових крајева" рекао је он..

Он је напоменуо да је овај простор са јаком традиционалном музиком, баладама и снажном епском поезијом, а занимљива је етно музика.