IMG_20221201_103843_resized_20221201_103914315.jpg (329 KB)

Град Требиње и општине Равно, Херцег Нови и Kонавале добиле су, у оквиру прекограничног пројекта вриједног 1.800.000 евра, опрему за заштиту од пожара и поплава, међу којој су и дронови за рано откривање пожара, а ускоро ће у потпуности дјеловати заједнички комуникациони центар.

Требињски градоначелник Мирко Ћурић рекао је новинарима након завршне конференције пројекта "Поплава и пожар" да је учешће локалних заједница 15 одсто, а за Требиње је пројекат вриједан 400.000 евра.

"Територијална ватрогасна јединица треба да добије или је добила заштитну опрему за ватрогасце, АТВ возило за гашење шумских пожара, али и све остале ванредне ситуације, пикап возило, два дрона, као и опрему за ауто-удесе, развални алат, агрегате и то је све оно што је недостајало да би ниво спремности подигли на виши ниво", рекао је Ћурић.

Пројект менаџер из општине Херцег Нови Јован Суботић рекао је да је један од највећих циљева овог пројекта - успостављање заједничког комуникационог центра који располаже ИТ опермом гдје ће се сабирати подаци са терена.

IMG_20221201_104108_resized_20221201_104159144.jpg (316 KB)

Он је објаснио да је центар већ у функцији јер прима податке из Херцег Новог, те да ће до краја пројекта бити успостављена комуникација са осталим дроновима, односно партнерским општинама да би се знала ситуација на терену и потенцијални ризици.

"Све општине имају дронове. Успоставили смо динамику надгледања дронова, они имају 30-так минута моћи да лете, сакупљају податке са терена. У љетњем периоду биће више летова дронова, што значи бољу превенцију и припремљеност у случају пожара. У дрон се мапира мапа терена коју дрон треба да обиђе. Суштина је у што већем броју надлијетања и прикупљања података", рекао је Суботић.

Kомандир требињске Територијалне ватрогасне јединице Здравко Kашиковић рекао је да ће им ова опрема много значити јер ће бити спремнији.

"Упоредо са овим пројектом, град Требиње заједно са Републичком управом Цивилне заштите набавио је још опреме у вриједности 200.000 KМ. То су углавном колективна цријева, спојнице, млазнице, опрема за шумске пожаре", рекао је Kашиковић.

Вођа пројекта из Kонавла Маријана Цупић Јовановски рекла је да је сва опрема у потпуности испоручена овој хрватској општини, да су добили сет заштитне опреме за ватрогасце, ватрогасни камион, АТВ возило, дрон, те ручне радио-станице.

Пројекат се реализује од августа 2020. године, а биће завршен до половине децембра.