ТРЕБИЊЕ │ У оквиру тродневне манифестације седмог орнитолошког феста, међународног скупа, који се сутра завршава  у нашем граду,а  у организацији Центра за одрживи развој и екологију – ЦОРИЕ из Требиња и удружења „Наше птице“ из Сарајева данас је у хотелу Конак на Моску одржан научни скуп, који је окупио еминентне стручњаке из држава региона и Белгије.

Међународни научни скуп под називом „Заштита птица, реалност или утопија“ окупио је тридесетак стручњака из РС, Федерације БиХ, Србије, Црне Горе  и Белгије. Представљено је дванаест научних радова.

Центар за одрживи развој и екологију представио је рад који је базиран на истраживању орниофауне простора Орјен-Бијела гора, као могућег заштићеног простора. Према ријечима предсједника ове организације Александра Вукановића, у плану је да се у наредне двије године прикупе елаборати и систематски подаци са терена.

Александар Вукановић

„ Током 2016. и 2017. године имали смо осам теренских истраживања, гдје смо обуватили простор изнад 700 метара надморске висине. Евидентирали смо 43 врсте птица и надамо се да у наредном периоду организовати додатна истраживања орниофауне простора Орјен-Бијела гора, како би добили  јаснију слику – колико врста птица и у ком броју бораве на овом простор“", казао је он.

Дејан Радошевић из Републичког завода за заштиту природног и културног насљеђа Републике Српске истакао је да овакви скупови доприносе развоју и достизању стандарда када су оваква истраживања у питању, као и да овакави скупови окупљају све више стручњака.

Дејан Радошевић

„Радови су све бројнији и квалитетнији и подаци до којих долазимо су употребиљиви и користимо их у нашем свакјодневном послу и приликом израде студија при избору нових заштићених подручја. Нама су значајни сви ови стручњаци и подаци до којих они долазе“, казао је Радошевић.

У оквиру данашњег научног скупа приказан је и документарни филм „Трагом наших птица“.

Првог дана седмог орнитолошког фестау Музеју Херцеговине  је отворена изложба фотографија „Мала сова на нашим зимовалиштима“, аутора Алмира Хукића из Тузле.

Научни скуп под називом „Заштита птица, реалност или утопија“ завршава се сутра обиласком Поповог пољa.

М.И.