Ученик осмог разреда Основне школе „Вук Караџић“ Спасоје Кукурић освојио је прва мјеста на републичким такмичењима из физике и математике, док је Ника Кулушић освојила треће мјесто из хемије.

Према ријечима директора ове школе Драгана Мрдића, Спасоје Кукурић је подјелио прво мјесто из физике са ученицом из Невесиња.

“То су наши најбољи ученици и то је доказ да имамо талентоване ученике као и вриједне наставнике који не штеде труд, рад и знање које преносе на ђаке и заједно постижу овакве резултате. Ово ће нам бити стимуланс да стварамо још боље услове за напредовање ученика, да још боље опремимо кабинете потребним средствима”, каже директор Мрдић.

Доброслав Слијепчевић, наставник физике каже да је на општинско такмичење из физике послато десет ученика од којих се за регионално квалификовало осам.

“На регионалном смо освојили шест диплома. Никад више талената није било од када ја радим у школи. Што се тиче републичког такмичења, то је био веома запажен наступ.  У осмом разреду смо освојили прво и тринаесто а у деветом разреду девето мјесто. Пуно вјежбања ми посвећујемо овим вјежбањима мимо редовних часова. Већ на регионалном такмичењу буду задаци који су у рангу задатака на факултетима. То је заиста напоран рад који је трајао и викендима и за вријеме распуста”, каже наставник Слијепчевић.

Спасоје Кукурић каже да су већ на општинском били тешки задаци и из физике и из математике, зато је морао уложити огроман рад и труд.

“Остало ми је времена да учим и остале предмете али су други наставници заиста излазили у сусрет јер су знали колико ми је ово важно”, казао је он.

Наставник математике и информатике Бојана Црногорчић је истакла да је Спасоје истим жаром се трудио да освоји добар резултат и из математике.

“Пресрећна сам што сам у окружењу ових ученика који се 'играју' са задацима, труде се и вриједно раде док многи њихови вршњаци проводе вријеме на интернету”, каже она.

Зорица Вулић, наставник хемије каже да је веома поносна на остварени успјех на такмичењима.

“Три ученика су прошла општинско такмичење, на регионалном су освојили прва два мјеста са 85 одсто. Двије ученице су се пласирале на републичко такмичење и Ника Кулушић је освојила треће док је Маја Јанковић освојила шесто мјесто.  Заиста сам презадовољна њиховим показаним знањем”, каже наставница Вулић.

За Нику Кулушић ово је веома интересантно такмичење јер је конкуренција била велика.

“Припремали смо се од када смо сазнали да ће поново да се уведе такмичење. Поред љубави и талента, наставница нам је помогла стручним објашњењима и приступом, долазили смо на њене часове и када је била у другим разредима. Стално је била ту за нас и то нам је од изузетне помоћи. Сав труд и рад се исплатио. Стекла сам пријатеље, размјенила бројеве телефона. Пут је био напоран али је све на крају испало како треба”, каже Кулушић.

На Републичко такмичење из физике пласирали су се и Милица Макитан и Исидора Гамбелић, из Српског језика Доротеја Радановић, из Француског Тина Миливојевић и Ивона Поњарац.

Од Основне школе „Вук Караџић“ Спасоје Кукурић ће бити награђен бесплатном екскурзијом у Србију док ће осталим пласираним ученицима бити уплаћено пола екскурзије.

С.П.