Особе са инвалидитетом посебно су угрожена категорија грађана у вријеме пандемије ковида-19 – упозорили су данас из Центра за координацију и подршку лицима са инвалидитетом источне Херцеговине.

osobe-sa-invaliditetom.jpg (152 KB)

На прес конференцији поводом 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом, предсједник ове регионалне кровне организације Бранимир Таминџија напоменуо је да су мјере заштите од пандемије додатно отежале свакодневни живот особа са инвалидитетом, док је подршка овој популацији била спора, због чега су се често осјећали заборављеним и препуштеним себи и својим породицама.

„Мјере заштите од пандемије – попут социјалне дистанце и самоилозације - могу бити неизводљиве за оне који се ослањају на подршку других - да једу, да се обуку или окупају. Многе особе са инвалидитетом зависе од услуга које су тренутно обустављене и можда немају довољно новца да направе залихе лијекова, хране или приуште додатне трошкове испоруке на кућну адресу“, казао је Таминџија.

osobe-sa-invaliditetom-1.jpg (163 KB)

У доба пандемије, додао је он, кључно је да информације о корона вирусу буду доступне свима и на свим језицима, у чему се, тврди он, није довољно водило рачуна када су у питању глувонијеме или слијепе и слабовиде особе.

„Кампање обавјештавања јавности и ширења информација морају бити доступне јавности и на знаковним језицима, као и на приступачним облицима и форматима који обухватају дигиталну технологију, титловање и слично“, казао је предсједник Центра за координацију и подршку лицима са инвалидитетом источне Херцеговине.

Као угрожена популација, каже Таминџија, особе са инвалидитетом треба да буду укључене у креирање мјера, барем кроз телефонске консултације са кризним штабовима.

Говорећи о плановима Центра за координацију и подршку лицима са инвалидитетом источне Херцеговине, члан овог удружења Милица Ијачић указала је на потребу израде јединствене базе података свих особа са инвалидитетом са подручја регије.

osobe-sa-invaliditetom-2.jpg (148 KB)

„Такође, на подручју града Требиња потребно је урадити акциони план из области инвалидности као и план запошљавања ових особа у свим локалним заједницама регије“, напоменула је она.

У центру напомињу да су успјели да се самоорганизују и помогну многим социјално угроженим и породицама особа са инвалидитетом, које су због ограничења у вријеме пандемије требали помоћ заједнице.

 Центар за координацију и подршку лицима са инвалидитетом источне Херцеговине окупља 14 званично регистрованих удружења особа са инвалидитетом са подручја регије, те око 2.500 чланова.