У селу Рапти на Бобанима данас је Eпископ Захумско-Херцеговачки и Приморски Димитрије у саслужењу свештенства и монаштва и присуству мјештана околних села, представника градске власти, освештао обновљени храм Водвижења Часног крста.

Епископ Димитрије је истакао да је неопходно да вјерници буду достојни имена Христова и цркве освештане и да се као такви и људи почну преображавати и освећивати у храму.

„Велика је радост данас када обнављамо овај храм, који је страдао у рату, а ваша заједница и ваша слога га је поново изградила. Ако ми изгубимо ону основну потку крста, љубави према Богу, вертикалу и хоризонталу, љубави према ближњем, сви наши храмови и све што радимо спољашње, биће само љуштура, а неће бити пуноћа “, навео је владика Димитрије.

Он је додао да основне хришћанске врлине вјера, нада и љубав нису индивидуалне и не могу се примјењивати без оног другог.

„ И за наду и љубав и вјеру нам треба неко други, а тај неко други је Бог и тај други је наш ближњи, наш човјек, којег не бирамо“, рекао је владика Димитрије.

Ристо Видаковић, предсједник Одбора за обнову храма је рекао да нема тачних писаних записа када је овај храм изграђен али је обновљен 1898. године, што пише на плочи на улазу у цркву.

„Овом светом храму припада још осам села. Обнова је почела прије десетак година и иконописањем су завршени сви предвиђени радови“, навео је Видаковић.

Занимљив је податак да линија разграничења између Федерације БиХ и Републике Српске прелази управо преко звоника ове цркве тако да је она на самом бранику одбране православља.

 Након освештања приређена је трпеза љубави и пригодан програм у коме су учествовали народни гуслари.

Радио Требиње