ТРЕБИЊЕ │ У организацији породице Вукоје, синоћ је у Требињу отворен  Други салон жилавке који је окупио 17 винарија, шест произвођача хране, познатог кувара Нихада Мамелеџију и бројне госте који су уживали у дегустацији. Према ријечима Радована Вукоја, директора „Подруми Вукоје“, на манифестацији су се окупили винари из источне и западне Херцеговине. Шездесет етикета и много различитих начина прављења жилавке.

„Ово окупљање винара, винских новинара, произвођача сира, гостију, пуни срце и даје енергију за рад. Манифестација је на високом нивоу, како само жилавка заслужује. Kао неко ко је иницирао ову идеју, ја као локомотива вучем овај регион према једном циљу а то је да Херцеговина у перспективи буде оно што јесте - земља вина“, каже Вукоје.

Kонзул Србије, Владимир Николић је најбољи амбасадор жилавке јер како истиче, од када је дошао у Републику Српску, ову сорту је на први окус заволио.

„Данас је празник бити у Требињу, баш због жилавке коју препоручујем свим пријатељима. Мислим да оваква дешавања промовишу град на најбољи могући начин. Ово треба да постане традиционална манифестација“, казао је конзул.

Подрум Делић има своје винограде у Петровом пољу.  Драгиша Делић, директор винарије,  каже да је ова манифестација од изузетног значаја за све винаре.

„Ми производимо осам врста вина али жилавка нам је понос. Kушао сам вина и од колега и тешко је изабрати најбољу“, каже он.

Из Мостара је дошао Здравко Росић који истиче да се и поред овакве манифестације треба што чешће састајати, причати о вину и размјењивати искуства.

„Ја у свом подруму производим само два вина, блатина и жилавка. Жилавка је царица свих вина у Херцеговини“.

Уз жилавку најбоље иду сиреви. Маријана Вукоје, из Мљекаре Пађени каже да је најбоља комбинација кајмак, сир и бијело вино.

„Утисци су феноменални и надам се даљој сарадњи“, додаје Маријана Вукоје. На домаћу моцарелу, навикли смо због Борислава Говедарице из Гацка.

„Ови сиреви су згодни за кетеринге. Уз вина иду одлично поготово уз жилавку. Вечерас смо представили сир са пршутом, са маслинама. Нови сир пуњен орасима. Сир са паприком.“, каже Говедарица.

Марко Радић, директор ТО Требиње, наводи да је вински туризам један од најпознатијих видова туризма у Требињу и Херцеговини а требињска туристичка организација ће увијек бити подршка.

„Овде су дегустирани најбољи видови жилавке и најљепши сиреви. Врло је важна,сарадња са винаријама због туриста из региона. Врло сам задовољан сарадњом са свим винаријама у региону“, закључио је Радић.

Породица Вукоје је за требињске , србијанске и новинаре из иностранства ноћ уочи отварања Салона жилавке приредила вече црвених вина уз дегустацију хране коју је припремио Нихад Мамалеџија из Сарајева.

„Увијек је изазов припремити храну за овакве манифестације. Од свих јела која сам припремио да би се,слагала уз вапа херцеговачка вина, највећи хит ми је јунећи бургер пуњен сиром из мијеха. Херцеговачке намирнице су веома добре и користим их и у иностранство. Странци скупо плаћају укусе Херцеговине“, додао је он.

Сунчица Пешић