У Требињу се данас одржава први Сајам запошљавања, предузетништва и занимања на коме се представило 11 послодаваца из Требиња и понудило 140  радних мјеста.

На сајму су се тражили радници у реалном сектору, од металске и електро струке, као и радници у угоститељству и туризму, али и друга занимања.

Да је у посљедње вријеме тешко наћи радника, јер одлазе у Дубровник, гдје су плате много веће, свјесни су и у Градској управи.

Отварајући Сајам градоначелник Требиња Мирко Ћурић је рекао да је жеља Градске управе да смањи  проценат одласка радне снаге из овог града, побољшањем услова које нуде послодавци.

„Послодавци су предузели већ неке мјере како би потенцијалним радницима понудили адекватне услове рада, а циљ сајма је успостављање везе између незапослених и евентуалних послодаваца, како би се попунила слободна радна мјеста и нашла најбоља рјешења и за послодавце и за раднике“, истакао је Ћурић.

Он је додао да Градска управа посљедњих година ради на популаризацији радних мјеста у реалном сектору.

„Битно је да схватимо да је то водећи носилац развоја и да он мора функционисати као најважнији фактор за економију града. Незапослене треба информисати да у овом сектору има довољно простора за напредак и развој и адекватну накнаду, која је веома битна. У оквиру пројеката подршке самозапошљавања, које је у протекле двије године проводио Град Требиње, бројни  предузетници су покренули послове и данас успјешно послују“, навео је он.

Ћурић је најавио је да ће и убудуће Градска управа подржавати програме самозапошљавања, као и све друге пројекте које воде смањењу незапослености.

Он је изнио и податак да је деведестих година прошлог вијека било 2.000 незапослених, а сада је на бироу у Требињу 1.800 особа које активно траже посао.

Дејан Шешлија, виши стручни сарадник у Републичкој агенцији за развој малих и средњих предузећа, оцијенио је данашњи сајам као добру прилику да дође до сусрета између будућег радника и послодавца и добар начин да се предузетници и потенцијални предузетници упознају са оном што нуди Агенција за развој малих и средњих предузећа.

 „У наредном периоду је потребно радити на привлачењу инвестиција и отварању квалитетнијих радних мјеста, који ће радницима омогућити веће плате, јер само тако је могуће ограничити одлив радне снаге, као негативну појаву у РС“, истакао је он.

Поред послодаваца на сајму су своју понуду кредитних линија подршке привреди представиле и финансијски организације.

Техничка школа Требиње представила је занимања у овој образовној установи, а Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа пројекте „Challenge to change“ и  „Европска мрежа предузетнишва РС“.

Д.Ч.