БИЛЕЋА │ У Галерији Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ у Билећи је синоћ отворена изложба 130 фотографија обједињених називом „Билећки мозаик“ аутора Миливоја Миша Кисића, билећког новинара, публицисте и вишедеценијског хроничара најважнијих збивања у овом мјесту и нашој регији.

„Најрадије фотографишем жене и цвијеће, то је највећа љепота свијета. Најмање пет, шест хиљада фотографија имам, а у бављењу фотографијом, које траје већ 50 година, култна је слика монахиње из манастира Добрићево, која весла у чамцу Требишњицом, прије потопа тамошњих села и изградње бране Гранчарево. Слика је настала 1964. године и заступљена је у преко 20 монографија и енциклопедија“, рекао је Кисић, којем је ово прва самостална изложба фотографија.

Додаје да ће изложба, на којој су заступљене и црно-бијеле и колор фотографије, путем видео-бима, бити приказана 18.новембра, на „Великом сијелу Билећана“ у Београду.

„Имам жељу да забиљежим природне љепоте изван Билеће, нарочито на Зеленгори, гдје су снимани бројни филмови“, признаје Кисић, додајући да је захвалан свима који су помогли да се фотографије представе јавности, нарочито Ирени Дунђер, директору Народне библиотеке „Владимир Гаћиновић“ у Билећи и њеној кћерки Нини, које су поставиле изложбу и приредиле њен каталог.

Билећки новинар и књижевник Шћепан Алексић је, отварајући изложбу којој су присуствовали бројни посјетиоци из Билеће, источне Херцеговине, али и Србије, нагласио да је Кисић најпознатији Билећанин који у овом мјесту живи.

„Мишо бескрајно воли Билећу и зато је Билећа на његовим фотографијама овако лијепа. Он не фотографише оно сто је старо, ружно и оронуло, фотографише оно што је лијепо, усмјеравајући око фотоапарата на оно лијепо. Отуд на његовим сликама нису лијепе само зграде и улице, већ и Билећани, а првенствено Билећанке“, каже Алексић.

Проф. Гајо Парежанин, предсједник билећког одбора „Просвјете“ рекао је да је Мишо Кисић својим пером и фотографијом овјековјечио Билећу.

„Писао је за бројне дневне листове, ревије, часописе, био је уредник „Билећких новости“, сарадник Новинске агенције Тањуг, за часопис за књижевности и културу „Нова зора“ већ 14 година биљежи културна збивања у источној Херцеговини  а његову писану ријеч увијек је пратила фотографија, као истински свједок онога о чему је писао“, навео је Парежанин.

На фотографијама које се, како сматра, могу подијелити на чисто фактографске и умјетничке, Кисић је „обухватио политички, економски, духовни и културни живот Билеће и Херцеговине“.

Ирена Дунђер, директор Народне библиотеке „Владимир Гаћиновић“ у Билећи је навела да је из мноштва било тешко издвојити фотографије за изложбу њиховог омиљеног суграђанина.

„Имали смо тежак задатак јер Мишо има обиље фотографија. Надамо се да ћемо уприличити нове изложбе на којима ћемо представити његово плодно стварање. Мало који наш домаћи аутор је успио да окупи оволико посјетилаца јер га сви волимо, он је симбол Билеће, прати сва дешавања у нашем граду, нарочито из области културе. Билећане представља у најљепшем свјетлу, не зато што је то његова намјера - већ што у нашим суграђанима види само лијепо“, каже Дунђер.
 

У пригодном каталогу изложбе проф. Драго Вучић је написао да је изложбом, на којој је углавном заступљена документарна фотографија, Мишо Кисић отргао од заборава многа збивања и љепоте завичаја, важних за историју Билеће.

У музичком дијелу вечери наступила је кантаутор Маја Батинић, а изложба ће бити отворена до 12. новембра.

Покровитељ изложбе је Предузеће за спољну и унутрашњу трговину „Којо“ д.о.о. Београд, власништво Билећанина Јована Копривице, а главни спонзор је Општина Билећа.

В.М.