ТРЕБИЊЕ | У Музеју Херцеговине вечерас је отворена изложба фотографија „Мала сова на нашим зимовалиштима“, аутора Алмира Хукића из Тузле.
Предсједник Центра за одрживи развој и екологију Александар Вукановић истакао је да ова врста сове, углавном, није тежа од 350 грама и да су женке веће од мужјака.

"Препознатљиве су по томе што на врху главе имају ушке - уздигнуто перје које подсјећа на уши, а по томе су и добиле назив", истакао је Вукановић.

Мале ушаре су грабљивице које плијен лове ноћу. Најчешће лове плијен у ниском лету, на рубовима шума или уз живице. Имају врло продоран глас и могу се чути и на удаљености од преко два километра.

"Живе у средишњем дијелу Сјеверне Америке, сјеверној Африци, већем дијелу Европе и Азије", навео је Вукановић.

Предсједник Центра за одрживи развој и екологију из Требиња истакао је да на овај начин желе да привуку што више истраживача, како би била обављена свеобухватна истраживања, посебно простор Орјен- Бијела гора, како би имали праву слику - колико врста птица и у ком броју бораве на овим просторима.

Изложба је дио тродневне манифестације 7. орнитолошког феста, међународног скупа, који се одржава у нашем граду до 21. октобра, у организацији Центра за одрживи развој и екологију – ЦОРИЕ из Требиња и удружења „Наше птице“ из Сарајева.

Радио Требиње