ТРЕБИЊЕ | Изложба слика и скулптура Милоша Шобајића, српско-француског сликара, отворена је вечерас у галерији Културног центра Требиње.

Поставку чине 14 слика великог формата и двије монументалне скулптурне инсталације обједињене називом изложбе  „Прогон“, које приказују тјескобу одвојености од раја, прогон човјека, наговјештавају апокалипсу призорима избјегавања замки које су свуда око нас.

О Шобајићевом стваралаштву говорио је  историчар умјетности Драган Чихорић, који је, између осталог, рекао да  „Прогон“  говори о драматичној теми коју умјетник на префињен начин износи пред нас, да ми не можемо на први тренутак да осјетимо да ли се пред нама догађа некакав ужас или, заправо, силина умјетничке инвенције.

„Схватио сам да се пред нама одвија једна комплексна есхатолошка игра. Шобајић је, наравно, способан и вјешт да ту есхатолошку игру обоји тачно својим бојама, тачно својом материјом, али који би то били тропови који би нама омогућили да се осјетимо негдје у сагласности с његовом намјером? Шобајић стоји ту да својим изразом упозори, на неки начин, експлицира наш старозавјетни гријех. Вјероватно је умјетност та која би нас могла поставити на некакав добар правац – и то је Милош Шобајић“, навео је Чихорић.

Аутор изложбе, један од највећих сликара и вајара данашњеице,  Милош Шобајић  каже да је, стварајући посљедњу годину дана, схватио да се све његове слике, настале протеклих готово пет деценија, своде на исту тему – прогон.

„Сви моји јунаци на сликама трче, беже, покушавају да се спасу разних замки. У почетку сам сликао на десетине, стотине фигура које беже, онда сам смањио на пет фигура, на једну и најзад само на делове тела једне фигуре која бесомучно покушава да нађе спас. Покушавам да представим све оне прогоне, од библијског прогона наших прародитеља Адама и Еве под мачем арханђела Михаила, преко  „Олује“, Арапског пролећа, где смо сви жртве. То је прогон човека који је спутан, који је у замци, који покушава да се спаси и успева у томе“, рекао је Шобајић о свом богатом умјетничком опусу.

Након отварања изложбе, представљена је и прва књига Милоша Шобајића  „Сликај и ћути“, којом изражава бунт против обмањујућег глобалистичког система дјеловања, а највећи сегмент књиге посвећен је утицају глобализације на савремену умјетност.

О књизи је, поред аутора, говорила и  предсједник Књижевног удружења  „Сусрет“, Милана Бабић, која је изразила задовољство што се Требиње још једном показало као град културе који веома брзо може да реализује културна дешавања високог нивоа.

„Ова изложба значи много за наш град. На идејном плану повезали смо се са Београдом, гдје је прије три дана одржана промоција ове књиге. Жељели смо баш то – да се види заједничка културна сцена Србије и Републике Српске“, навела је Бабићева.

Организатори вечерашње манифестације су Књижевно удружење  „Сусрет“, Културни центар Требиње, АЛУ Требиње и Туристичка организација града Требиња. Покровитељ манифестације је Град Требиње.

КЦ/Радио Требиње