IMG_6924.jpg (153 KB)

Изложба под називом „Удах“ Иване Драгутиновић Соколовски, доктора умјетности из Београда, отворена је вечерас у галерији Културног центра Требиње.

Богатсво изражајних дисциплина краси ликовни изражај Иване Драгутиновић Соколовски. Ова умјетница се, осим сликом и цртежом, бави и скулптуром, муралом, инсталацијом, видеом и перформансом.

„Удах“ је други дио циклуса „Додир“, који обухвата четири изложбе. Ауторка каже да је ‘додир’ нешто што је дио њеног бића и да је то тема која је заокупља откако зна за себе. У овом контексту, како наводи, добио је посебно битно значење: додир – као основна, насушна људска потреба.

„Цео овај концепт и пројекат осмислила сам и организовала много пре ове актуелне ситуације у вези са пандемијом. Али, живот је наместио тако да још више апострофирам ту идеју и победу живота. У овом тренутку, ситуација је доведена до усијања због пандемије, избегавамо додиривање, грљење, комуницирање, а ова изложба тражи баш супротно. Некако је то главни циљ и идеја уметности – да не даје одговоре на сва питања, да поставља многа питања и да покушава да отвори очи и ум“, навела је ауторка изложбе.

Материјали којима се Ивана Драгутиновић Соколовски бави у свом стваралаштву су природни, а акценат је на тактилности, односно, на свему ономе што посматрача изазива и позива на додир. Иста тема представљена је кроз различите медије, а свим радовима заједничка је црвена боја.

„Овде се ради о уметничким интервенцијама у простору, о амбијенталној уметничкој поставци. Ту су завесе од газе и вез на њој, који доноси поруке и позива на додир, загрљај, љубав и непосредну реакцију, слика насликана директним отисцима на папиру ружом за усне, радови од чисте вуне и камен опсидијан у њој – камен искрености и истине, видео перформанс са мојом омиљеном песмом. Свака изложба овог циклуса је различита, садржи друге радове, али заједнички именитељ им је моја велика жеља за додиром и непризнавање никаквих граница и баријера“, истакла је Ивана Драгутиновић Соколовски.

Прва изложба циклуса „Додир“ отворена је почетком новембра у Врању, а након друге у Требињу, двије изложбе биће уприличене у Сарајеву и у Београду.

Изложба „Удах“ ће за све љубитеље ликовне умјетности бити отворена до 20. новембра у галерији Културног центра Требиње.