IMG_0817_resized_20220110_094500766.JPG (139 KB)

У организацији Друштва физичара источне Херцеговине и Републичког педагошког завода, у Гимназији "Јован Дучић" данас је отворена четврта Зимска школа физике, која ће трајати четири  дана, а похађају је најбољи млади физичари из цијеле Републике Српске, као и физичари из Ниша и Алексинца.

Милко Бабић из Републичког педагошког завода РС казао је да Зимска школа физике традиционално окупља ученике из свих средњих школа из РС, као и госте из Србије, а од ове године и ученике деветих разреда основних  школа, који желе да прошире своје знање из физике.

IMG_0823_resized_20220110_094442866.JPG (65 KB)

„Овдје су ученици који имају повећано занимање за овај предмет, а Зимска школа у Требињу ће им омогућити да прошире интересовања и стекну нове пријатеље. Мислим да ће, као и претходних година сви ученици понијети добре утиске из Требиња, прије свега због добре организације школе“, казао је Бабић, који поред још шест наставника из Српске и два из Србије учествује у реализацији Зимске школе физике у Требињу.

Професор физике и члан Друштва физичара источне Херцеговине Доброслав Слијепчевић подсјетио је да је Зимска школа физике формирана као допуна наставних планова и програма који се спроводе у Републици Српској, омогућавајући ученицима који могу и желе више да науче из физике.

„Оно што нема времена да се одради током године, а то је рад са посебно талентованом дјецом и рад са експерименталним вјежбама, за које треба времена и посебна опрема, реализујемо кроз Зимску школу. У питању изузетни млади таленти, прваци са физичких такмичења претходних година у Републици Српској, дjеца која су махом постизала највеће резултате у овој области. То су дјеца која се веома озбиљно баве физиком и сматрам да смо ми као просвјетни радници дужни да им омогућимо да развијају таленат“, казао је он.

Са младим талентима, осим професора из Српске ће радити и два из Србије – из Ниша и Алексинца.

IMG_0832_resized_20220110_094410861.JPG (63 KB)

Славољуб Радуловић, професор физике из гимназије у Алексинцу у раду Зимске школе физике учествује са ученицима трећег разреда, који су протекле године освојили прво и треће мјесто у Србији.

„Овдје је веома квалитетан рад са талентованом дјецом, а наш циљ је да размијенимо искуства са ученицима из Српске. Са физичарима из Требиња имамо веома добру сарадњу“, рекао је Радуловић.

IMG_0813_resized_20220110_094554682.JPG (106 KB)

Жељу да ради са врхунским професорима и да научи нешто ново показао је млади гимназијалац Никола Стамболић из Алексинца, који је протекле године освојио прво мјесто на републичком тамичењу у Србији.