radnici.jpg (40 KB)

Мета инспектора Пореске управе Републике Српске ових седмица су послодавци који раднике пријављују на минималну плату а остатак исплаћују у ковертама. Издате су и прве казне, те наложено плаћање пореза и доприноса од око 785 хиљада КМ, сазнаје КАПИТАЛ.

Према резултатима са терена, инспектори имају пуне руке посла.

У 140 теренских контрола у септембру утврђене су бројне неправилности код обрачуна доприноса на лична примања и наложено плаћање додатних доприноса са каматама у износу од 584.892 КМ.

Додатно, по основу пореза на лична примања контролисални порески обвезници морају уплатити у Буџет РС 200.271 КМ.

Подсјећамо, Пореска управа Републике Српске почетком септембра ове године започела појачане контроле широм Републике Српске са циљем откривања оних пореских обвезника који исплаћују дио плате у готовом новцу, односно у коверти.

Према ријечима Николе Салапуре, портпарола управе примјетно је да се, и поред чињенице да је Влада РС Законом о подстицајима у привреди РС омогућила поврат дијела доприноса, одређени број пореских обвезника не придржава законских прописа, те да исплаћује дио плате у коверти, а радника пријављује на минимални износ плате чиме чини утају пореза и доприноса.

“С тим у вези, посебан акценат у овим контролама је стављен на оне пореске обвезнике који пријављују раднике на минималан износ плате, али се врши и анализа односа добити одређеног пореског обвезника и броја пријављених радника на минималну плату”, казао је Салапура за КАПИТАЛ.