IMG_20221006_095724(1).jpg (368 KB)

У Требињу је данас почела дводневна панел дискусија на тему „Микрокредитни сектор у функцији одрживог развоја“, коју организује Удружење микрокредитних организација у БиХ.

Елма Зукић, предсједник Удружења микрокредитних организација у БиХ - АМФИ је истакла да је микрокредитни сектор у БиХ и цијелом свијету, препознат  као једна од важних полуга за остварење осам од 17 дефинисаних циљева одрживог развоја.

“Ти циљеви су свијет без сиромаштва, свијет без глади, здравље и благостање, постизање родне једнакоправности и економско оснаживање жена, побољшање економског раста и запошљавања, подршка индустријама, иновацијама и развоју инфраструктуре и смањење неједнакости”, рекла је Елма Зукић.

Она је навела да су све теме панела посвећене кључној улози микрокредитног сектора у подршци најрањивијим категоријама становништва, као што су жене и млади, развој пољопривреде кроз употребу нових технологија и иновативних рјешења с циљем јачања капацитета.

“ Микрокредитни сектор има врло значајну улогу у подстицању становништва, микро и малих бизниса за кориштење обновљивих извора енергије кроз уградњу соларних панела. Финансијска подршка микрокредитног сектора енергетској ефикасности је из дана у дан све снажнија и огледа се кроз подршку и подстицање грађана да користећи паметна рјешења за гријање, утопљавање кућа и набавку савремених уређаја штеде енергију и истовремено смањују емисије ЦО2. Данас ћемо говорити и о социјалном финансирању, као категорији финансијских услуга чији је циљ остварити економску вриједност, одрживост и профитабилност инвеститора уз истовремено рјешавање кључних друштвених и еколошких изазова”, навела је она.

 Додала је да је микрокредитни сектор значајан генератор развоја малог предузетништва и има велики потенцијал за подршку у борби против сиромаштва, са основним циљем повећања запослености.

Данас у Босни и Херцеговини постоји 27 микрокредитних организација, око 255.000 грађана БиХ су клијенти микрокредитног сектора, а од  овог броја више од половине клијената живе у руралним срединама. Међу клијентима микрокредитних организација  значајан је  проценат жена  и младих .

Амра Омерагић, из Европског фонда за Југоисточну Европу је навела да је тема микрокредитирање у функцији одрживог развоја веома значајна за друштво.

„С обзиром да одрживо финансирање, одрживи развој поприма све већи значај у свијету, а посебно у свјетлу климатских промјена те је битно да се финансијски сектор укључи у адресирање проблематике одрживости. Интегрисање пракси одрживости у финансијски сектор и микрокредитирање је најважнији начин на који можемо да подржимо националне и глобалне циљеве одрживог развоја“, навела је она.

Весна Тодоровић, начелник Одјељења за банкарски систем у Министарству финансија РС је истакла да постоји потреба ревидирања постојећег правног оквира у овој области.

„Прије предлагања нових законских рјешења који уређују оснивање и пословање микрокредитних организација неопходно је извршити процјену утицаја могућих измјена на побољшање материјалног положаја корисника микрокредита као и на потенцијалне трошкове прилагођавања микрокредитних организација новим захтјевима у вези са оснивањем и пословањем. Додатну пажњу треба посветити повећању информисаности и едукацији корисника финансијских услуга о новим финансијским производнима, финансијској писмености чланова домаћинстава са ниским примањима као и промовисању процедура које доприносе заштити корисника финансијских услуга“, појаснила је она.

Панел дискусији, која је увод у обиљежавање Седмице одрживог развоја у БиХ, присуствују представници институција БиХ, Републике Српске, Федерације БиХ, Европске уније, Европске банке за обнову и развој, Уједињених нација, академске и пословне заједнице, међународних институција и представници микрокредитног сектора у БиХ.