ТРЕБИЊЕ ∣ Министар пољопривреде шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је данас да су, у сарадњи са Свјетском банком, обезбијеђена средства и припремљена инфраструктура за пројекат наводњавања око 850 хектара пољопривредних површина на подручју Требиња вриједан нешто мање од шест милиона KМ.

Пашалић је на састанку у Требињу са представницима Свјетске банке и градске управе рекао да ресорно министарство улаже средства у системе за наводњавање, како путем пројеката Свјетске банке, тако и из аграрног буџета.

"Данас смо разговарали и о анексу постојећег уговора чија је вриједност додатних пет милиона KМ, чиме бисмо завршили наводњавање око 2.000 хектара обрадивих површина на подручју Требиња", рекао је Пашалић.

Министар Пашалић је са дректором Јединице за координацију пољопривредних пројеката при ресорном министарству Стефаном Митровићем, те представницима Свјетксе банке у БИХ посјетитио системе за наводњавања на локацији пумпна станица у Засад пољу.

Пројекти као што је овај у Требињу захтијевају финансирање партнера као што је Светска банка, рекао је Пашалић и додао да је   разговарано о реализацији више значајних пројеката.

„Разговарали смо и о пројектима везаним за шумарство, пројектима који се односе на изградњу водопривредних објеката, насипа и канала и цијенимо да ће они у наредном периоду бити вриједни преко 100 милиона марака.“, казао је минстар Пашалић.

Меријан Шерман, директорица за стратегије и операције Свјетске банке истакла је да је пројекат наводњавања веома битан за пољопривреднике са овог подручја.

„Изградња система за наводњавање је веома битна за развој пољопривреде, тако да је наводњавање важно за одрживост система, посебно имајући у виду надолазеће климатске промјене“, казала је она.

Она је посјетила да је Свјетска банка у пројекте наводњавања у БиХ уложила 40 милиона долара.

Према ријечима Душка Вујовића, идејног творца система за наводњавање у Требињу, пројекат се изводи у три фазе.

Он је подсјетио да је прву фазу пројекта финансирала Светска банка, а изграђено је 9,5 километара цјевовода и двије пумпне станице и резервоар за водозахват за Зупце.

„Другу фазу извођења радова финасира Град Требиње и ХЕТ, а односи се на изградњу 5 км дистрибутивног цјевовода и 25 километара секундарне мреже. Трећа фаза предвиђа ширење секундарне мреже, изградња секундарне мреже на зубачком платоу, у Мркоњичима, Гомиљанима и Моску.

У градској управи Требиња министар Пашалић разговарао је са градоначелником Требиња Мирком Ћурићем, а након обиласка пумпне станице у Засад пољу посјетио је расадник при Центру за газдовањем кршем  и Херцеговачку  кућу.

М.И.