Кризни штаб предложиће Влади Србије да се од петка укине обавеза да грађани Србије, као и странци, морају да имају негативан ПЦР тест приликом уласка у ту земљу.

20200519152244_599906.jpg (58 KB)

"Препорука Кризног штаба Влади Србије је да се од петка укине обавеза да грађани Србије, или странци, имају негативан ПЦР тест приликом уласка у нашу земљу", рекла је за Танјуг замјеница директора Инситута "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић.

Она је додала да странцима неће бити потребна ни одлука комисије за улазак у Србију.

Како је нагласила, таква препорука услиједила је због повољне епидемиолошке ситуације, али и одговарног понашања у земљама у окружењу.

"У току данашњег дана проценат позитивности је био 0,64 одсто, што је најниже од када се врши активан надзор над вирусом корона у Србији", казала је Кисић Тепавчевић.

Она је за Танјуг, након сједнице Кризног штаба у Палати Србија, рекла да је у посљедња 24 сата тестирано укупно 5.298 особа, од којих су 34 позитивне на корона вирус.

"Посљедњих дана смо имали нешто веће бројеве обољелих, али то је искључиво због ширења инфекције унутар затворених колектива, одређених радних организација", рекла је Кисић.

Истакла је да посљедњих недјеља изузетно повољна епидемиолошка ситуација у свим дијеловима Србије, да су сви индикатори повољни, да епидемијски ток иде у жељеном правцу и да се није разматрало пооштравање мјера.

Кисић је апеловала на све грађане да се придржавају личних мјера заштите, којима ће штитити и себе и друге.