Генерални директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић истакао је да ријека Дрина располаже огромним потенцијалом и да њоме "протичу" киловат часови електричне енергије, а нико нема користи.

luka-petrovic-set.JPG (164 KB)

Петровић је оцијенио да би био велики гријех направити хидроелектране Бук Бијела, Фоча и Паунци, а не наставити даље за градњом на средњем и доњем току ријеке Дрине, јер је то ризница електричне енергије од које би користи имао цијели регион.

Он је рекао Срни да је Дрина гранична ријека и да би се заједничким ангажовањем заинтересованих компанија могло искористити седам преграда које је могуће направити и то три у средњем сливу Дрине и четири у доњем.

"Укупна њихова снага би била 700 мегавата, а укупна годишња производња 2.800 гигават часова електричне енергије. Процијењена вриједност изградње ових објеката била би 2,2 милијарде евра", појаснио је Петровић.

Генерални директор "Електропривреде Републике Српске" је истакао да би реализација таквог пројекта значила свима у региону, јер ријека тече и буквално са собом односи киловат часове струје.

"Ми имамо право природно богатство, а нисмо ни свјесни колико губимо што не користимо тај потенцијал. Значај ријеке Дрине је огроман и то треба искористити за добробит свих нас у региону", закључио је Петровић.