206502.jpg (139 KB)

Генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић позвао је грађане да се пријаве на конкурс за програм енергетске одрживости домаћинстава и привреде који ће бити објављен у понедјељак 15. августа.

У оквиру овог програма ће бити одабрано 50.000 домаћинстава за инсталацију соларних панела, који ће им умањити рачуне за струју и омогућити да се не обазиру на евентуална поскупљења у будућности, рекао је Петровић у нашем Јутарњем програму.

Као предност програма Петровић је навео то да домаћинства која добију фотонапонско постројење, наредних 25 година неће плаћати класични рачун за електричну енергију какав сада плаћају, а 10 година ће плаћати отплату дијела вриједности овог фотонапонског постројења, након чега оно прелази у власништво грађанина.

- Ако сте имали рачун 70 КМ у посљедњих 12 мјесеци ваш рачун у наредних 10 година за отплату тог постројења ће бити 63 КМ пута 120 рата - појаснио је Петровић.

Петровић је истакао да ће 50.000 домаћинстава, од 580.000 колико у Српској има бројило, аплицирати за овај програм у канцеларијама за снабдијевање електричном енергијом и пунктовима у електродистрибутивним предузећима широм Српске.

- За аплицирање је потребно донијети пар докумената - увјерење о кућној листи, потврда о примањима свагог члана, потвда о незапослености или потврду да је особа пензионер, копија грађевинске дозволе за објекат јер се на основу ње добија прикључак за струју. Биће узета у обзир и просјечна потрошња електриче енегије у претходних 12 мјесеци - нагласио је Петровић.

Пријаве ће се, каже, компјутерски бодовати, а циљ је да се изаберу домаћинства која имају најнижа примања по члану домаћинства - истакао је Петровић.

- Кроз овај програм ће домаћинство моћи трошити 20 одсто више енергије него што је прије трошило, а вишак енергије ће бити дистрибуисан у електродистрибутивну мрежу - рекао је Петровић и изразио најавио да би прва фотонапонска постројења у домаћинствима могла бити инсталисана већ крајем године.