ТРЕБИЊЕ │ Реализацијом планираних електренергетских објеката ЕРС у овој години - подручје Херцеговине постаће највећи центар енергетике у региону, а уз значајно повећање прихода у најважнијем привредном ресурсу Српске - биће обезбијеђени и нови, милионски приливи у буџетима локалних заједница, рекао је за Радио Требиње Лука Петровић, в.д. генералног директора МХ „Електропривреда Републике Српске“.

Гостујући у емисији „Актуелно“ нашег радија, Петровић је, као приоритетне инвестиционе објекте у 2019. години издвојио ХЕ Дабар, Бук-Бијела,са електранама Паунци и Фоча, те другу фазу ХЕ Дубровник.
 

Са ХЕ Дабар приходи од енергетике већи за 50 милиона КМ

ХЕ Дабар један је од највећих и најповољнијих пројеката у региону, чија је укупна инвестициона вриједност 488 милиона КМ, а у коју је, до сада, уложено или уговорено 150 милиона КМ.

Инсталисана снага ХЕ Дабар је 160 мегавата, па кад се то помножи са 3 милиона, добићете 480 милиона, што значи да ће нас један мегават снаге на овој хидроелетрани коштати милион и по евра. У Европи се, рецимо, ради и за четири милиона евра по мегавату - и тада им се исплати“, каже Петровић.

Радовима на основу расписаног тендера, прецизира, хидроелектрана Дабар ће бити стављена у функцију, направиће се акумулација Невесиње са браном Пошћење, завршити комплетан канал у дужини од 6 километара кроз Дабарско поље, те проширити тунел Дабар-Фатница у дужини од 3,4 километра, који ће омогућити одвођење воде из ХЕ Дабар и сливног подручја.

 „Тридесет двије компаније из цијелог свијета изразиле су јавни интерес за финансирање и изградњу ХЕ Дабар, од којих ће бити одабрана максимално четири понуђача. Њихова је обавеза да обезбиједе новац за изградњу, који ће ЕРС отплаћивати у ратама, када ХЕ буде прикључена на мрежу, што би, према планираној динамици радова, у најбољем случају, требало да буде за три године“, наводи Петровић.

Он истиче да ће приходи од ХЕ Дабар са њеним низводним ефектима бити око 50 милиона КМ, од чега ће значајно профитирати и херцеговачке локалне заједнице.

 „Од тих 50 милиона – 2 и по милиона ће остајати локалним заједницама, првенствено Невесињу, нешто и Берковићима, те једним дијелом Требињу и Билећи. Нису то и једини бенефити за локалне заједнице. Пројекат ће донијети и нова радна мјеста у електроенергетском сектору, као и током изградње у грађевинарству и другим услужним дјелатностима који прате овакве велике јавне радове. Не заборавимо да је један од услова тендера да 50% подизвођача мора бити домаћа оператива, што ће смањити и одлив радне снаге“, каже в.д. генералног директора ЕРС-а за Радио Требиње.
 

Са „Дубровником 2“ додатних 5 милиона за буџете Требиња и Билеће

Петровић је казао да актуелни спор са ХЕП-ом није обесхрабрио двије електропривреде да крену у нови заједнички подухват – изградњу друге фазе ХЕ Дубровник.

Инсталисана снага овог објекта биће 304 мегавата, од њене производње ће, вјеровали или не, Требиње и Билећа имати додатних 5 милиона КМ у својим буџетима, а с друге стране минимално 50 милиона КМ нових прихода за ХЕТ. Наравно да је ово најисплативији електроенергетски пројекат у Европи, са укупном инвестиционом вриједношћу од 160 милиона евра – што значи да је само 600.000 евра по мегавату. Ми већ правимо модел којим би биле задовољне све стране“, рекао је Петровић додајући да ће са нових електроенергетским објектима подручје Херцеговине бити највећи центар енергетике у региону.

Он је додао да је све спремно и за расписивање јавног позива за изградњу хидроелектране Бук-Бијела на Дрини, те хидрелетрана Фоча и Паунци, које ће заједнички градити електропривреде Српске и Србије.

Убијеђен сам да ће паралелно почети градња све три електране до краја ове године. Мишљења сам да ћемо у наредне три-четири године значајно ојачати потенцијал Републике Српске јер сва ова електрична енергија, произведена у ХЕ Дабру, Бук-Бијелој, Паунцима, Фочи, па и Дубровнику – биће за извоз. А цијена за извоз је подсјетимо – дупло скупља од оне за коју се струја продаје у Српској“, истакао је генерални директор ЕРС-а.
 

Стварамо услове да људи овдје граде будућност

Петровић је навео да ће предузећа електроенергетског сектора и убудуће друштвено одговорно дјеловати и наставити инвестирања у инфраструктуру локалних заједница.

Нама је интерес да локалне заједнице осјете бенефите од електроенергетских капацитета који се развијају на њиховом подручју. Кроз наше развојне пројекте и инвестиције у инфраструктуру локалних заједница - циљ нам је да створимо услове породицама да имају стабилан основ да остану и овдје граде будућност“, истакао је он, додајући да је захваљујући доброј сарадњи са Градском управом и у Требињу покренут низ значајних пројеката.

Петровић је подсјетио да су, и поред хидролошки најнеповољије године у посљедњим деценијама – Хидроелетране на Требишњици инвестирале и инвестирају: у ревитализацију изворишта Врело око, у секундарну мрежу система за наводњавање Требињског и Петровог поља, уређење Ћатовића крака и дуго прижељкивани пројекат затвореног базена, који ће, уз бенефите за град из области туризма и спорта, обезбиједити и нових више од 70 радних мјеста.

ХЕТ је преузео обавезу и изградње моста преко Требишњице на траси будуће источне обилазнице, дужине 400 метара са приступним путевима, непосредно испод бране Горица, чија је процијењена вриједност око 8 милиона КМ. Ових дана је ревидиран пројекат и очекујемо да ће за два или три мјесеца бити дефинисан и тендер, те да ћемо до љета добити и извођача радова“, напоменуо је Петровић.

Радио Требиње