Чланови Планинарског друштва "Вучји зуб" из Требиња готово свакодневно уређују околину и у оквиру бројних акција очистили су километре приступних планинских стаза и излетишта, јер сматрају да се позитивним утицајем на младе може повећати свијест о заштити животне средине.

У овом друштву, захваљујући којем је околина Требиња готово беспрекорно чиста, кажу да желе покољењима оставити чисту животну средину, те да се посебно боре за очување биљног и животињског свијета на планинама у околини Требиња, гдје су пронађене врло ријетке врсте биљака.

Предсједник друштва Игор Шкеро рекао је Срни да је свијест људи о чувању животне средине на веома ниском нивоу, јер, упркос томе што планинари очисте неко подручје, несавјесни грађани поново бацају вреће са смећем.

"Зато се Планинарско друштво `Вучји зуб` води крилатицом `Не могу они бацити, колико ми можемо покупити`", истиче Шкеро.

Он наводи да тренутно највећи проблем праве шумокрадице и несавјесни ловци који истресу камион смећа на планину, а узму дрва.

"Недавно смо имали акцију чишћења предјела Страч када је био Дан планете Земље. Имали смо акцију чишћења у кањону ријеке Сушице, једну депонију смо уклонили. Прије пар година имали смо велику акцију чишћења приступног пута планине Орјен - десет километара пута од села Тули, па све до излетишта Убла смо чистили и прикупили 400 врећа отпада", каже Шкеро.

Начелник градског Одјељења за инспекције и послове комуналне полиције Ђорђе Миљановић каже да комунална полиција по пријави излази на мјеста која нису предвиђена за одлагање отпада, али да је тешко санкционисати преступнике јер немају материјалне доказе против њих.

Миљановић је рекао да су одлуком градских власти од прошле године драстично повећане казне за несавјесно одлагање отпада, које за физичка лица износе од 700 до 1.000 КМ, а за правна лица од 3.000 до 5.000 КМ.

Он је напоменуо да је одлагање отпада на непредвиђеним мјестима потребно фотографисати и пријављивати надлежном одјељењу Градске управе или комуналној полицији.

Срна