autoput.jpg (116 KB)

Полагањем камена-темељца у Сремској Рачи озваничен је почетак изградње аутопута Београд-Сарајево.

Темељац су симболично поставило предсједници Србије Александар Вучић и Турске Реџеп Тајип Ердоан, те чланови Предсједништва БиХ Милорад Додик, Жељко Комшић и Шефик Џаферовић.

Аутопут ће се градити као прстен у два правца Кузмин-Сремска Рача /граница са БиХ/-Бијељина, те Пожега-Котроман /граница са БиХ/-Вишеград.

Почетак изградње аутопута Београд-Сарајево свечано је озваничен 10 мјесеци од потписивања комерцијалног уговора за израду планова детаљне регулације, пројектовање и изградњу дионица саобраћајнице, у коју ће бити уложено 250 милиона евра.

Према подацима Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, овај ауто-пут градиће се у два правца Бијељина-Сремска Рача /граница са БиХ/-Кузмин дужине око 18 километара и Пожега-Котроман /граница са БиХ/ дужине око 60 километара.

За припрему планске, пројектне и техничке документације и извођење радова на дионици Сремска Рача-Кузмин предвиђено је 225 милиона евра, а за за дионицу Пожега-Котроман 25 милиона евра. Пројекат ће се финансирати из зајма турске Ексим банке и буџета Србије.

 

ЈЕДАН ОД НАЈВАЖНИЈИХ ДОГАЂАЈА У ИСТОРИЈИ РЕГИОНА

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоан поручио је, са обиљежавања почетка изградње аутопута Београд - Сарајево, да је данас историјски тренутак за Србију, БиХ и Турску, као и да је једини циљ Турске успостављање мира и просперитета на Балкану.

Ердоан је поручио да се никад не смије заборавити да су ове територије у посљедњих 25 година претрпјеле велике болове и патње, плаћајући велике цехове.

"Због тога смо у обавези да изградимо будућност тако што своје различитости нећемо видјети као факторе неких сукоба, већ као своје богатство", истакао је Ердоан.

Члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је данас да је градња аутопута Београд-Сарајево историјски догађај који представља враћање дуга региону и људима који живе у њему.

"Данас је историјски дан, градња моста на траси аутопута који треба да повеже Србију, БиХ, РС, Бањалуку, Београд, Тузлу, Брчко, је враћање дуга овом народу, овом региону, овом крају, јер се кроз исторју нису градиле комуникације које је требало да повежу Србију и РС и БиХ, него су грађени неки други путни правци", рекао је Додик.

Он је изразио увјерење да само градња великих путева помаже да људи долазе, а мали, које можемо да видимо, доприносе да људи одлазе, јер не виде перспективу.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је почетак изградње прве дионице аутопута Београд-Сарајево, од Кузмина до Сремске Раче, један од најважнијих догађаја у историји региона.

"Ово јесте историјски догађаји јер од 1945. године сви путеви, пруге, везе комуникације које смо имали са БиХ углавном су били лоше и као да је неко народе кажњавао за ко зна шта", рекао је Вучић.

Уочи полагања камена темељца за изградњу прве дионице ауто-пута, од Кузмина до Сремске Раче са мостом преко Саве, Вучић је рекао да је данас прилика да се покаже да бринући о себи и својој будућности, могу да се уреде и међусобни односи.

"Путеви су начин да прошлост оставимо иза нас. Данас је прилика да покажемо да сами можемо да уређујемо своје односе", рекао је Вучић, додавши да ништа на Балкану није толико потребно као путеви, пруге и повезивање људе.