DSC09853.JPG (316 KB)

Поводом реализације пројекта „Оснаживање локалних капацитета за ефикаснију пољопривредну производњу“, који проводи Развојна агенција Града Требиња, а у партнерству са Градом Требињем и Аграрним фондом, данас је одржана конференција за новинаре.

Циљ пројекта је допринос јачању пољопривредне производње кроз креирање приступачнијих услова за мале пољопривредне произвођаче.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић изразио је задовољство због сарадње са Развојном банком која већ четврти пут препознаје важност пројеката за Требиње и Херцеговину, али и истакао захвалност Влади РС која издваја значајна средства како би били подржани ови пројекти.

„Kонкретно, за све што ће се набавити ове године у оквиру овог пројекта, вриједност је 133 хиљаде марака, учешће Града Требиња је 40 хиљада марака а Инвестиоционо-развојне банке 93 хиљаде. Што значи да је финансијски значајан пројекат, али ће итекако значити пословању Херцеговачке кући и ван граница“, казао је Ћурић

Бојан Бендераћ, директор Агенције за мала и средња предузећа је истакао да је Требиње једнa од свега пет локалних заједница којoj су одобрена средства у веома доброј конкуренцији.

„Kрајем априла смо потписали уговор у Бањалуци, а ово је четврти у низу пројекат који се реализује кроз Финансијски механизам за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја, а кроз позив који расписује Инвестиционо-развојна банка Републике Српске. Планирали смо едукацију за пољопривредне произвођаче, минимално један састанак са њима гдје би дефинисали заједнички модел сарадње у будућности, планиран је промотивни видео, а између осталог, од финансијски захтјевнијих активности планирана је изградња објекта за потребе Аграрног фонда, набавка пољопривредних машина од којих би дио био смјештен у те просторије ради потреба свих пољопривредних произвођача а дио би био подијељен путем јавног позива. Такође, важно је поменути тај сегмент одрживости свих ових претходних иницијатива, па се надам да ће резултати бити исти“, казао је Бендераћ.

Веско Дутина, директор Аграрног фонда је истакао да је велико задовољство све ове године учествовати у пројектима РБ-а и сарађивати и са Развојном агенцијом и са Градском управом на пројектима који оснажују развој пољопривреде.

„Аграрни фонд је партнер у дијелу одабира корисника и подјеле опреме корисницима. 2018. године када смо први пут реализовали пројекат смо набавили 35 пластеника за пољопривредне произвођаче са руралних подручја Требиња, сљедеће године је био наставак тог пројекта који је проглашен за један од најбољих пројеката који је финансирала РБ, то је мали произвођач, велики агроресурс гдје смо набавили комби хладњачу за потребе Аграрног фонда ради боље доступности према пољопривредним произвођачима, али један велики расаднички пластеник који смо поставили у насељу Оток на излазу из Требиња, гдје се производи расад поврћа и пресаднице воћа, претежно смокве и нара. Само тај пластеник је површине 300 м2 који је савршено опремљен“, подсјетио је Дутина на само дио најважнијих активности које су реализоване кроз ове пројекте у претходним годинама.

Укупна вриједност до сада реализованих пројеката у оквиру овог позива, укључујући и пројекат који је одобрен ове године је око 500 хиљада марака.