ТРЕБИЊЕ │ На зеленим површинама у Требињу почела је садња јесењег цвијећа домаћих произвођача, а поред центра града,  цвијеће ће се бити посађено  и у градском парку.

„Планирамо да засадимо око 11 хиљада садница једногодишњег цвијећа  виоле, која је отпорна на хладноћу. Цвијеће је набављено од произвођача из Требиња, породица Пртило, Милојевић и Булут, од којих  су и прошле године набављене сезонске саднице“ каже Видосава Kовач, руководилац градског зеленила у требињском „Kомуналном“ предузећу.

Она додаје да ће под јесењим цвијећем бити и зелене површине код семафора на улазу у град из правца Билеће, гдје није сађено прољетно цвијеће,  јер  није било адекватних  услова за наводњавање ових површина у љетним мјесецима.

У садњи цвијећа и ове јесени учествују ученици  Центра средњих школа, смјер хортикултура, а из  градског буџета за цвијеће је издвојено око  12 хиљада KМ.

Ученице другог разреда смјера хортикултура Исодора Јеремић и Теодора Мастиловић кажу да је много љепше праксу имати  у цвијетњаку него у учинионици.

Наводе да је значајно да оно што науче на настави покажу у пракси, а истовремено и уљепшају свој град.

 

Један од произвођача цвијећа је и породица Пртило из Гомиљања, а Драгана Пртило каже да је задовољна сарадњом са градском управом, „Kомуналним“ предузећем, али и другим произвођачима цвијећа из Требиња.

„Много је битно да произвођачи имају добру сарадњу, па ако неком од нас недостаје  неке врсте размјенимо и увијек имамо све потребно. То се у било ком другом послу ријетко сусреће“ , истиче она.

Драгана наглашава  да се градска управа и „Kомунално“ коректно односе према произвођачима, приликом плаћања али и рокова  за испоруку цвијећа.

Д.Ч.