ТРЕБИЊЕ I У Требињу ће сутра бити свечано отворен 61. “Фестивал фестивала“, који је и ове године окупио најбоља остварења аматерске позоришне продукције из Србије, Црне Горе, Хрватске, Македоније и БиХ.

Публика ће на сцени Културног центра видјети представе позоришта из Тузле, Бијелог Поља, Куле, Смедеревске Паланке, Копривнице, Велеса и града домаћина.

Зоран Милошевић, начелник Одјељења за друштвене дјелатности Града Требиња је истакао за Радио Требиње да је свечано отварање фестивала, уз поздравне ријечи предсједника Умјетничког савјета манифестације и градоначелника Требиња Луке Петровића, заказано за сутра, у 20 часова и 30 минута, након чега ће бити одиграна прва фестивалска представа - Позоришта младих Тузла „Хоћу кући“, по тексту Људмиле Разумовске и у режији Аднана Мујкића.

Све представе званичног фестивалског програма играће се у Културном центру, са почетком у 20 часова и 30 минута. Као и претходних година, и овогодишњи програм Фестивала фестивала је изузетно богат и квалитетан. Ова смотра аматерских позоришта окупиће позоришта која су имала најбоље представе на значајнијим такмичењима у региону“, навео је Милошевић.

Он је позвао све љубитеље позоришта да дођу и уживају у овогодишњим остварењима традициналног требињског фестивала.

„Једно је сигурно да ће Требиње, наредних дана, бити културни центар у региону и да ће фестивал бити изузетно посјећен као и претходних година, те да је интересовање гледалаца и медија огромно“, истакао је Милошевић.

Другог фестивалског дана, у недјељу, 22. јула, Бјелопољско позориште ће извести представу „Мировна мисија“, у режији и адаптацији Слободана Маруновића.

У понедјељак 23. јула, на програму је остварење Културног центра Кула „Родољупци“, које је режирао Драган Остојић.

Гости из Велеса, чланови СОВ гимназије „Кочо Рацин“, у уторак, 24. јула, извешће представу „Адвокат Патлен“, у режији Слободанке Чичевске.

Пети фестивалски дан, сриједа, 25. јул, резервисан је за Градско позориште Смедеревска Паланка и представу „Кокошка“, коју је режирао Павле Јозић.

У четвртак, 26. јула, на традиционалној смотри аматерских позоришта представу „Испод површине“, режисера Карла Кучaнде, извешће ансамбл Каотис театралис Луденс театра из Копривнице.

Посљедњег дана Фестивала фестивала, у петак, 27. јула, наступиће домаћини, Градско позориште Требиње, са представом „Слуге“, коју је режирао и адаптирао Жељко Милошевић.

Чланови стручног жирија су: редитељ Јовица Павић, театролог Снежана Кутрички и глумац Небојша Кундачина,који ће најбољима додијелити награде фестивала – Златне маске.

Милошевић подсјећа које су главне награде Фестивала фестивала.

„Према пропозицијама фестивала, Златне маске додјељују се за најбољу представу у цјелини, најбоље редитељско остварење, најбољу мушку и женску улогу, најбољу мушку и женску епизодну улогу, најбољу сценографију и костимографију, најбољу ауторску музику или добар избор музике у функцији представе, као и за најбољу колективну игру“, каже он.

Додаје да стручни жири, по слободној процјени, може да додијели Диплому Фестивала појединцима или колективу који су постигли запажене умјетничке резултате у категоријама које нису предвиђене за Златну маску.

Најбољу представу, по свом избору, наградиће и жири публике.

Водитељ разговора, који ће на платоу Културног центра бити организован након сваке фестивалске представе, биће драматург Жељко Хубач, а ове године биће организован и први мастер клас за младе редитеље у аматерским позориштима, који ће водити професор на Факултету драмских уметности Београд и један од наших најпознатијих редитеља Егон Савин.

У оквиру пратећег програма фестивала планиране су изложбе, промоције књига, представе, те свакодневни музички и сценски перформанси у центру града, у извођењу студената Музичке академије Бањалука, артистичких група и глумаца.

 Улаз  за све фестивалске представе је бесплатан.

Покровитељ манифестације је Град Требиње, а извршни продуценти Центар за информисање и образовање, Музеј Херцеговине и Културни центар Требиње.

Опширније о фестивалским дешавањима можете пратити на страници ФЕСТИВАЛ ФЕСТИВАЛА 2018. нашег портала, као и у програму Радио Требиња, у емисији Фестивалска хроника, свакодневно, од 17 часова.

Радио Требиње