На овогодишњем осмом „Требиње филм фестивалу“, од 8. до 12. августа, биће приказано 20 филмова, а фестивал почиње сутра вече додјелом награде „Златни платан“ глумцима Ани Софреновић и Воји Брајовићу за изузетан допринос евромедитеранском филму.

IMG_20200807_120052.jpg (198 KB)

Умјетнички директор фестивала медитеранског и европског филма Пеђа Милојевић је рекао да ће лаурети доћи у Требиње, а гости, осим из Србије, стижу и из Црне Горе, Хрватске и, вјероватно, Велике Британије.

„И ове године филмови се приказују у оквиру традиционалних програма, медитерански филм, европски филм, нови српски филм, Херцеговина на филму и омаж лауратима, а пројекције су због епидемиолошке ситуације на три локације, љетној сцени Дома младих, платоу испред Музеја Херцеговине и тераси хотела „Леотар“, истакао је он.

Милојевић је позвао публику да поштује све епидемиолошке мјере, јер је циљ да, како је рекао и поред вируса корона живот не стоји, па ни култура.

Замјеница градоначелника Требиња Слађана Скочајић је навела да се Требиње ове године, због вируса корона, морало привремено одрећи љетних културних догађаја који су постали стандард овог града.

„Било је тешко одлучити се шта одгодити за боље вријеме, а шта прихватити. Опредјелили смо се за филмски фестивал, јер смо сматрали да можемо обезбиједити максималну сигурност гледаоцима“, поручила је она.

Скочајићева је додала да се градска управа нада да ће Требиње наредне године моћи поново организовати културно љето, без икаквих ограничења.

„“Требиње филм фестивал“ стоји на чврстим ногама, има подрушку града Требиња и да је један од стратешких догађаја „Требињског културног љета“. Сви партнери фестивала су се сложили да ураде свој дио посла, само да се манифестација одржи овог љета“, истакао је Миљан Вуковић, уредник умјетничког програма Kултурног центра Требиње.

Покровитељи фестивала, који се одржава под мотом „Нова енергија“су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Управа за дијаспору Србије и град Требиње.

Улазнице

Улаз за све пројекције је слободан, а гледаоци бесплатну улазницу могу резервисати на е-маил адреси: [email protected]

Отварање и додјела „Златног платана“ је на љетној сцени Дома младих сутра од 19:30 часова.

Све пројекције у Дому младих су од 20 часова, на платоу Музеја Херцеговине од 20:30 часова, а на тераси Хотела „Леотар“ од 21:30 часова.

У пратећем програму, сутра од 18 часова у Kултурном центру биће отворена изложба „Фактастика“ у сарадњи са Модерном галеријом Ваљево.