zidine-stari-grad-trebinje.jpg (216 KB)

Требиње у наредном периоду очекују озбиљни грађевински захвати у пројекту ревитализације историјског језгра Требиња.

Влада Србије подржала је реконструкцију Старог града са два милиона евра, а што је Градску управу охрабрило да се упусти у технички веома захтјеван и деликатан подухват - обнову некадашњег хендека око бедема.

Марко Рикало, начелник Одјељења за просторно уређење Града Требиња, за Радио Требиње каже да би према актуелним процјенама прва фаза радова на ревитализацији хендека могла почети још у фебруару наредне године.

У току израда пројектне документације, која ће дати одговоре на бројна, још увијек отворена питања. Због сложености захвата, који налаже оптимална хидротехничка и грађевинска, али и организациона рјешења – јер ће се изводити у стогом центру града, извјесно је да ће се радови изводити фазно.

stari-grad-trebinje.jpg (180 KB)

„Мислим да ћемо за мјесец дана имати готову пројектну документацију, која ће показати – које ћемо естетско и техничко рјешење примијенити. Два су кључна пројектна задатка била пред пројектантом - прво: да ли је могуће да се хендек обнови у његовом пуном обухвату на начин да буде могућ пролаз лађа, а други: на који начин би се вода убацивала у хендек. Морали би некако да регилишемо водостај у хендеку, љети је ниво ријеке много нижи него зими, што би имало велики утицај и на ниво воде у хендеку“, појашњава он.

Рикало напомиње да је регулација водостаја од кључне важности – одсуство стабилног протока могло би изазвати бујање флоре, легла комараца, свега нежељеног због чега је некадашњи одбрамбени канал испред градских зидина својевремено и затрпан.

Тек по завршетку пројектног рјешења биће позната и цијена радова.

„Ако буду потребне хидрауличке пумпе или разне врсте хидрауличких препрека – то ће наравно подићи и вриједност радова“,  истиче Рикало.

 

СУБВЕНЦИЈАМА - ЛАКШЕ ДО ОБНОВЕ ФАСАДА И КРОВОВА

Уз подухват који ће засигурно донијети потпуно нову димензију доживљају историјског језгра Требиња, истовремено биће настављени и радови на поплочавања улица и тргова „кастела“, уградњи расвјете, али и адаптацији фасада и кровова објеката.

Поплочане улице добиће жељену амбијенталност тек када се и објекти у Старом граду уреде на начин утврђен планом ревитализације, а они су од реда у приватном власништву, што додатно компликује напоре да се ови радови убрзају.

stari-grad.jpg (116 KB)

Из Градске управе спремају рјешење и за овај изазов – а ријеч је о програму субвенција за власнике који се одлуче на адаптацију својих објеката.

„Као што знате, прошле године смо имали програм којим смо субвенционисали сређивање фасада у центру града - и то је све прошло веома добро. Тренутно преговарамо са Министарством финасија РС - да ли средства која смо од Србије добили за рехабилитацију Старог града можемо употријебити за субвенционисање обнове фасада и кровова у Старом граду. Ако не будемо могли, планираћемо властита средства у буџету за 2020. и покренути програм којим ћемо, са процентом од 40 или 50 одсто, субвенционисати ове радове. Може се очекивати да ће овај програм кренути већ почетком сљедеће године“, каже Рикало.  

Опширније о овој и другим темама из надлежности Одјељења за просторно уређење – данас у емисији „Град изблиза“ од 17 часова. У првом дијелу разговора са Марком Рикалом говоримо и о идејама како да центар Требиња оправда недавно добијени статус националног споменика БиХ, изградњи духовног центра у Мркоњићима, станоградњи у замаху која и градски буџет обавезује на инвестиције у инфраструктуру и изградњу нових улица...