ТРЕБИЊЕ l Припадници Полицијске управе Требиње данас су на Тргу слободе грађанима дијелили пропагандни материјал поводом мјесеца борбе против болести зависности. На лецима је наведено које су најчешће болести зависности, шта је дрога и које врсте опијата постоје, како препознати да ли неко у породици користи дрогу и шта урадити уколико сте сигурни да ваше дијете узима дрогу.

Јована Цвијетић, портпарол Полицијске управе Требиње је истакла  да они током цијеле године настоје да утичу на превенцију најприје наркоманије као једне од најопаснијих болести зависности, али и алкохолизма, злоупотребе дуванских производа те свега онога што спада у болести зависности.

Она је подсјетила да Полицијска управа Требиње током године организује предавања на којима младим људима настоје да укажу на све штетности злоупотребе како опојних дрога тако и алкохола и дувана.

„Све болести зависности су специјфичне саме по себи, међутим, морамо да истакнемо да оне могу бити и узрок појединих кривичних дјела. Тако да није доволњо да се дјелује само репресивно него и превентивно“, навела је она.

Током ове године Полицијска управа Требиње је евидентрала 109 случајева злоупотребе опојних дрога, од тога 17 кривичних дјела и 92 прекршаја.

Укупно је евидентирано 108 лица који су били извршиоци крвичних дјела и прекршаја, од чега 17 извршилаца кривичних дјела и 91 прекршаја.

„Апелујемо на све средњошколце и младе људе да обрате пажњу да се не доводе у ситуацију да постану зависни, било од опојних дрога или неких других зависности јер без обзира колико им се у том добу чинило привлачним  и колико били популарни у школи или друштву, то доноси велике посљедице које остају за читав живот, не само за појединца него и за породицу и друштво у цјелини“, навела је Цвијетићева.

Мјесец борбе против болести зависности обиљежава се од 15. новембра до 15. децембра.

Д.Р.