На подручју Требиња ове године засађено је 30 до 40 одсто обрадивих површина више него претходних година а на јавни позив за бесплатну додјелу пољопривредног земљишта за повртларску производњу до краја ове сјетвене сезоне пријавило се четрдесетак наших суграђана.

Ово је у разговору за Радио Требиње казао директор Аграрног фонда Веселин Дутина.

veselin-dutina.jpg (95 KB)

„Радује нас чињеница да се Требињци, у пандемији вируса корона, све више окрећу пољопривредној производњи, сходно препорукама Штаба за ванредне ситуације и Савеза општина источне Херцеговине и Града Требиња. Пријављеним суграђанима ће бити додијељено земљиште на подручју Гомиљана, у укупној површини од око три хектара. Парцеле површине од 500 до 1000 метара квадратних су преоране и након фрезања биће спремне за садњу“, каже Дутина.

Појашњава да се ове парцеле не дају у трајни закуп већ за овогодишњу сјетвену сезону и повртларске културе са кратком вегетацијом.

Дутина је напоменуо да је Аграрни фонд данас расписао јавни позив за додјелу расадног материјала паприке и парадајза из властитог узгоја, што је трећи јавни позив од почетка године за подршку пољопривредним прозвођачима с подручја нашег града.

„Из расадника Аграрног фонда обезбијеђено је око 15.000 комада расада парадајза и паприка, које ће бити подијељени кооперантима, али и свим заинтересованим физичким лицима. Са коoперантима ће бити закључен уговор о откупу дијела производа, а за физичка лица, за њихове сопствене потребе, планирано је укупно до 50 комада расада по домаћинству“, наводи Дутина.

Додаје да је јавни позив отворен у наредних седам дана, а захтјеви се подносе путем обрасца, који се могу преузети у просторијама Аграрног фонда Града Требиња, у Церској улици број 1 или на интернет страницама Аграрног фонда и Града Требиња.

Од планова Аграрног фонда Града Требиња за наредни период, Дутина истиче оснивање пољопривредног добра на подручју града и својеврсну аграрну реформу, како би тржишту било понуђено што више домаћих производа.

Разговарала: Влатка Мусић