Активности на изградњи и опремању зграде Палате правде у Требињу приведене су крају, а Окружни суд, Окружно јавно тужилаштво и Основни суд од понедјељка, 17. августа, и званично ће почети са радом у новоизграђеном објекту, саопштено је данас на заједничкој прес конференцији правосудних институција у Требињу.

palata-pravde-9.JPG (139 KB)

Заједничка зграда правосудних институција у Требињу, како је речено, располаже са око 2.600 м2 намјенски опремљеног радног простора, који је изграђен у складу са свим европским стандардима.

Уз двије велике модерно опремљене суднице, у новој згради постоји адекватан архивски простор, просторије за задржавање притворених особа, са посебним улазом за привођење, просторије за судску полицију, адвокате, центар за подршку свједоцима, двије библиотеке, као и сва техничка и информатичка опрема.

palata-pravde-6.JPG (166 KB)

„Снимамо сва суђења, а такође имамо могућност саслушавања свједока путем видео линка са било којег мјеста у свијету. Сигуран сам да ће овај објекат унаприједити квалитет рада правосудних институција и допринијети лакшем остваривању права наших грађана“, истакао је  предсједник Окружног суда у Требињу Бојан Стевић.

Правосуђе ове регије, додао је он, и данас на ажуран и квалитетан начин одговара свакодневним радним изазовима.

palata-pravde-1.JPG (159 KB)

palata-pravde-2.JPG (139 KB)

Судница Окружног суда

palata-pravde-3.JPG (111 KB)

„Навешћу вам само једну чињеницу из рада Окружног суда – за прво полугодиште ове године овај суд је урадио преко 400 предмета, од којих је око 100 било предмет оцјене на Врховном суду Републике Српска – а имамо само један укинути предмет“, казао је Стевић.

Секретар Оркужног јавног тужилаштва Требиње Срђан Вукановић истиче да је ова институција у завршној фази усељења, те да су веома задовољни условима у новој згради.

palata-pravde-5.JPG (204 KB)

palata-pravde-7.JPG (178 KB)

palata-pravde-4.JPG (162 KB)

Архив и судница Основног суда

„Оно што је за нас посебно значајно – а што нисмо имали у објекту који смо раније користили – јесте значајан простор за архив, просторије за депоновање одузетих предмета, притворску јединцу, за психолога, за препознавање особа и друге намјенске просторије. Увјерен сам да ће нови услови олакшати посао и нама и нашим странкама“, истакао је Вукановић.

На прес конференцији је поручено да је ово врло риједак примјер и у окружењу - изграђен је потпуно нови заједнички објекат за све правосудне институције које дјелују у једном административном сједишту.

palata-pravde-8.JPG (120 KB)

palata-pravde-11.JPG (146 KB)

Просторија за заштићене свједоке

palata-pravde-12.JPG (111 KB)

palata-pravde-10.JPG (183 KB)

Средства за изградњу заједничке зграде правосудних институција у Требињу је обезбиједила делегација Европске уније у Босни и Херцеговини.

Министарство правде Републике Српске је ради обезбјеђења нове локације уступило Граду Требиње садашњу зграду Окружног суда, те сносило трошкове издавања грађевинске дозволе, околног уређења и опремања намјештајем.

Град Требиње је уступио локацију, те финансирао обавезе по основу ренте као и комуналних прикључака, а свој допринос изградњи нове зграде правосудних институција у Требињу је дао и Високи судски и тужилачки савјет.